Go to Top

Vrste s.p., ki jih lahko registrirate na DATA točki

Vrste s.p. se nanašajo na način vodenja poslovnih knjig ali na status osebe, ki registrira s.p.

Vrste s.p., ki jih je možno registrirati na DATA točki  se razlikujejo po tem, na kakšen način vodijo finančni del poslovanja svojega s.p.. Samostojni podjetnik lahko finančni del poslovanja podjetja vodi po dejanskih stroških ali po normiranih odhodkih. Ko se odločite za odprtje vašega s.p., pa si rezervirajte termin registracije podjetja prek spletnega obrazca, ali pa nas pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite data@data.si!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati!

Vrste s.p. in enostavno knjigovodstvo

Kadar se s.p. odloči, da bo vodil poslovanje svojega podjetja na način enostavnega knjigovodstva, pomeni, da bo pri poslovanju ugotavljal dobiček po dejanskih stroških. Dobiček bo razlika med prihodki in odhodki. Obdavčen bo po dohodninski lestvici. Kdo od samostojnih podjetnikov, se običajno odloči za vrsto s.p., ki dobiček ugotavlja na način enostavnega knjigovodstva? Običajno so to samostojni podjetniki, ki začnejo svojo podjetniško pot z manjšim obsegom poslovanja. Morda se ukvarjajo z izdelavo kakšnega izdelka. Zanj kupijo material, izdelek izdelajo in ga nato prodajo. Prodaja pa največkrat poteka na stojnicah, ki jih morajo najeti, udeležujejo se sejmov po različnih koncih Slovenije. In nabirajo kilometrino…. Tako hitro nastanejo stroški, ki jih lahko uveljavljajo pri poslovanju svojega podjetja.

Informativni izračun plače

Vrste s.p. in dvostavno knjigovodstvo

Za vodenje poslovanja na način dvostavnega knjigovodstva (torej po dejanskih stroških), se običajno odločijo samostojni podjetniki, ki poslujejo v branži proizvodnje, gostinstva in trgovine. Zakaj izberejo dvostavno knjigovodstvo? Zato, ker je pri njihovem poslovanju ogromno dokumentacije (prejeti, izdani računi, dobavnice, naročilnice…), ki jih računovodje knjižijo v programu za dvostavno knjigovodstvo. Tako knjiženje je bolj pregledno, sistematično in natančno. Ker imajo računovodje z dvostavnim knjiženjem več dela, je ta način vodenja poslovnih knjig običajno dražja storitev kot storitev enostavnega knjigovodstva.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Vrste s.p. in ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov

Kadar podjetnik opravlja dejavnost pri opravljanju katere praktično nima stroškov ali pa jih ima zelo malo, se običajno odloči, da bo na začetku poslovanja s.p. davčno osnovo ugotavljal na način normiranih odhodkov. Tako imenovani “normiranci” od svojih prihodkov lahko uveljavljajo 80 odstotkov stroškov, ki jim jih prizna davčna zakonodaja, ostalih 20 odstotkov (razlika med prihodki in priznanim odstotkom stroškov) pa se obdavči z 20 odstotki. Normiranci vedno FURS-u čez leto plačujejo mesečno ali tro-mesečno akontacijo od napovedanih prihodkov. Ali povedano drugače, od vsakega izdanega računa podjetnik-normiranec plača državi 4 odstotni davek, ostalo je njegov zaslužek.

Vse o normiranem s.p.

Vrste s.p. in dopolnilna dejavnost

Dopolnilna dejavnost ali popoldanski s.p. pa je vrsta s.p., ki ni vezana na finančni način poslovanja podjetnika, ampak na njegov status. Popoldanski s.p. namreč lahko odpre oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas (40 ur/teden), poleg zaposlitve pa želi opravljati še dopolnilno dejavnost. Popoldanski s.p. finančno poslovanje podjetja vodi lahko po dejanskih stroških ali po normiranih odhodkih. Glede poslovanja je popoldanski s.p. izenačen z rednim s.p. To pomeni, da lahko zaposluje delavce in opravlja različne dejavnosti, ki jih vpiše med dejavnosti podjetja. Od rednega s.p. se loči le po višini prispevkov za socialno zavarovanje. Plačuje namreč le pavšalne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in zdravstveno zavarovanje.

Podjetniki! Če se sprašujete katera vrsta s.p. je najprimernejša za vaše opravljanje dejavnosti, potem se z vprašanji lahko obrnete na naše davčne svetovalce, ki vam bodo znali pomagati, svetovati in vas podrobno informirati o možnostih vodenja poslovnih knjig. Po ustanovitvi izbrane vrste s.p. pa vam naši računovodje, strokovnjaki za s.p. poslovanje, lahko vodijo poslovne knjige in vam pomagajo pri uspešnem poslovanju podjetja. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite data@data.si!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja