Go to Top

Vpisanih skoraj 5400 nastanitvenih obratov

V register nastanitvenih obratov, ki ga vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), se je za zdaj vpisalo 5379 nastanitvenih obratov. Vpis podatkov v register poteka nemoteno, prav tako deluje tudi sistem eTurziem. Ta z elektronskim sporočanjem podatkom olajšuje življenje turističnim delavcem.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Nastanitvenih obratov več kot 5000

Ajpes je s 1. decembrom lani vzpostavil Register nastanitvenih obratov ter nov sistem eTurizem za elektronsko posredovanje podatkov o gostih in prenočitvah.

Ponudniki turističnih sob so morali obstoječe nastanitvene obrate vpisati do konca februarja. Novi turistični ponudniki pa vpis v register opravijo po končanem postopku za ustanovitev podjetja oziroma po vpisu v Poslovni register Slovenije.

Kot so za STA sporočili iz Ajpesa, vpis v register nastanitvenih obratov poteka nemoteno. Prav tako tudi pri novem načinu poročanja o gostih in prenočitvah niso zaznali večjih težav. Trenutno je sicer v registru zabeleženih 5379 nastanitvenih obratov.

Vpis v register je obvezen

nastanitvenih obratovIzvajalcu nastanitvene dejavnosti, ki se ne vpiše v register nastanitvenih obratov, po Zakonu o gostinstvu grozi od 150 do 4000 evrov kazni. Odvisno od tega, ali gre za pravno osebo, posameznika ali samostojnega podjetnika.

Področje oddajanja sob v turistični najem sicer urejata še Zakon o prijavi prebivališča ter Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki določata kazni v zvezi s poročanjem ter glede turistične in promocijske takse.

Če posameznik želi oddajati nastanitev v najem, se lahko registrira kot oseba, ki dejavnost sobodajalstva opravlja kot postranski poklic. Druga možnost pa je, da poskrbi za ustanovitev s.p.. Katero možnost izbrati, na VEM točki Data, ki je ena najuspešnejših v Sloveniji, svetovetujejo izkušeni podjetniški strokovnjaki. Pri nas zainteresirani v nadaljevanju lahko hitro, enostavno in brezplačno opravijo tudi vse postopke za ustanovitev podjetja oziroma registracijo dejavnosti.

Priporočamo pa, da se pred tem udeležijo tudi katerega izmed naših brezplačnih izobraževanju – Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja ali Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Z novim sistemom za zdaj zadovoljni

Elektronski sistem poročanja naj bi olajšal delo ponudnikom turističnih sob in državnim organom ter izboljšal kakovost podatkov. Poleg tega naj bi prinesel okoli 700.000 evrov prihrankov letno. Namesto na štiri različne naslove namreč po novem nastanitveni obrati poročajo le prek ene spletne aplikacije.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja