Go to Top

Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 – časa ni več veliko!

Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 se lahko odda na dva načina! Katera sta ta dva načina? Do kdaj je potrebno oddati vlogo?

Odprtje s.p. pri nas je hitro in enostavno!

Kdo lahko odda vlogo?

Zavezanec za dohodnino, ki med letom (pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka), ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko odda vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 pa je lahko oddana tudi s strani zavezancev, ki so olajšavo med letom sicer uveljavljali, a bi želeli te podatke spremeniti.

Informativni izračun dohodnine

Kdo sploh so vzdrževani družinski člani?

Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 se lahko odda brez omejitev za otroke do 18. leta starosti. A olajšava se lahko uveljavlja tudi za ostale. Pod posebnimi pogoji jo je možno za otroke, ki so starejši od 18 let, pa tudi za partnerje, starše ali posvojitelje ter za člane kmetijskega gospodinjstva. Če bi glede dohodnine želeli davčni posvet, se lahko obrnete na naše davčne strokovnjake. V okviru plačljivega strokovnega svetovanja vam lahko razjasnijo vse davčne dileme. Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Koliko bo znašala vaša plača? Preverite z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Vloga se lahko odda na dva načina!

Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 se lahko odda na dva načina. Prvi je vloga v »papirnati« obliki. Na tak način jo je mogoče oddati do 6. februarja 2023. Drug način pa je preko eDavkov. V tem primeru se lahko vloga odda do 20. februarja 2023!

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

Kako se odda v papirni obliki?

V kolikor bo vaša vloga za vzdrževane družinske člane 2022 oddana v papirni obliki, jo je treba oddati do 6.2.2023. Vlogo lahko najdete na tej povezavi. Da boste vlogo izpolnili brez težav, pa so na Fursu pripravili še navodila za izpolnitev vloge.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2023, kaj se je spremenilo?

Možna je tudi elektronska oddaja!

Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 pa se lahko odda tudi preko eDavkov. V tem primeru je rok za oddajo do 20.2.2023. Uporabniki eDavkov lahko uporabijo že predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki. Na ta način je oddaja vloge enostavnejša. Prav tako pa je tako večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno. V elektronskem obrazcu so namreč vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov. Dostop do eDavkov je možen na tej povezavi.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja