Go to Top

Vloga za vzdrževane družinske člane 2017

Vsi tisti, ki med letom niste uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane, in tisti, ki želite medletno olajšavo spremeniti, morate to storiti na posebni vlogi. T.i. vloga za vzdrževane družinske člane 2017 se mora oddati najkasneje do 5. februarja 2018.

//DOPOLNITEV: Finančna uprava RS je 16. 1. 2018 sporočila, da je rok za oddajo vlog za vzdrževanega družinskega člana preko eDavkov podaljšan do 20. 2. 2018! Več o tem si lahko preberete v prispevku Hitrejše vračilo dohodnine, če boste uporabili eDavke.//

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

>>> Kako odpreti podjetje in priti do dodatnega zaslužka? Skrivnost uspeha vam izdamo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Vloga za vzdrževane družinske člane 2017

Finančna uprava RS (Furs) je sporočila, da je “Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2017” (Doh-Vdc) odprta za oddajo.

vloga za vzdrževane družinske člane 2017Vlogo lahko oddate v osebnem delu portala eDavki. Vanj lahko vstopite z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila ali, po novem, z uporabniškim računom.

Vloga za vzdrževane družinske člane 2017 je sicer dostopna tudi tukaj. Obrazec vloge namreč lahko v pisni obliki vložite tudi na svoj finančni urad, osebno ali po pošti. Na spletni strani Finančne uprave najdete tudi navodila za izpolnjevanje vloge.

Če želite že danes preveriti, ali vas v prihodnjem letu čaka doplačilo ali vračilo preveč plačane dohodnine, lahko informativni izračun opravite z našim kalkulatorjem. Ta je že prilagojen novi dohodninski lestvici, ki se uporablja z letošnjim letom in na podlagi katere boste dobili izračun Finančne uprave RS v prihodnjem letu! Če pri dohodnini potrebujete davčni nasvet, pa vam nudimo tudi individualno davčno svetovanje.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kdo so lahko vzdrževani družinski člani?

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Lahko pa tudi starejši, če izpolnjujejo določene pogoje. Kakšni so ti in kdo je poleg otrok še lahko vzdrževani družinski član, preberite v prispevku Vzdrževani družinski člani in olajšave pri dohodnini 2017. V njem boste izvedeli tudi, kolikšne so višine posebne olajšave za vzdrževane otroke za leto 2017.

Dohodnina 2017 prinaša nov dohodninski razred

Z davčnim letom 2017 je v veljavi nova dohodninska lestvica.  Med 2. in 3. dohodninski razred se je uvedel nov razred s 34-odstotno davčno stopnjo, ki velja za neto letno davčno osnovo v razponu od 20.400 do 48.000 evrov. Hkrati se je stopnja dohodnine v četrtem davčnem razredu znižala z 41 odstotkov na 39 odstotkov. Več pa v prispevku Dohodnina 2017: Vas čaka doplačilo ali vračilo?.

Komentarjev (22)

  • Simona Koželj Brilej 6. Januarja 2018 - 22:52 Odgovori

    Pozdravljeni
    Zanima me informacija v zvezi ODD.
    V letu 2017 od marca do junija sem opravljala ODD. Zaslužila sem cca 600€ in plačala 25% akontacije dohodnine. Sicer sem bila takrat brezposelna.
    Ali me lahko moj mož uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana za celotno obdobje ali samo za mesece, ko nisem opravljala ODD?
    Hvala,
    Simona

    • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:04 Odgovori

      Pozdravljeni, ali vas lahko mož uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana je odvisno od vaših prihodkov v celotnem letu. Več o tem si preberite v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član?. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • vera pavlovič 19. Januarja 2018 - 14:02 Odgovori

    Pozdrav,
    zanima me komu se bolj izplača uveljavljati olajšavo za otroka čez leto , če je en od staršev zaposlen , drugi pa v pokoju.
    lp Vera

    • Manca Borko Grimšič 22. Januarja 2018 - 12:52 Odgovori

      Pozdravljeni, to je odvisno od višine prihodkov. Predlagamo vam, da si kombinacijo, ki je za vas najugodnejša, izračunate s pomočjo našega kalkulatorja za izračun. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • PETER VINDIS 22. Januarja 2018 - 18:36 Odgovori

    Kako prijavit vzdrzevanega clana, da olajsavo uveljavita vsaki od locenih starsev polovico! En placuje prezivnino…

  • Karmen Žnidaršič 24. Januarja 2018 - 14:10 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zanima me komu se bolj izplača uveljavljati olejšavo za otroka. Hčerka se je rodila konec maja. Fant je bil v letu 2017 zaposlen za skrajšan delovni čas in sicer 25 ur tedensko, sama pa sem bila zaposlena od oktobra 2017 za polni delovni čas, vendar sem maja 2017 šla na porodniški dopust?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav

    • Manca Borko Grimšič 29. Januarja 2018 - 12:55 Odgovori

      Pozdravljeni,
      kaj se vam bolj izplača, je odvisno predvsem od višine dohodkov in vplačanih akontacij (ne statusa). Pomagajte si z našim kalkulatorjem – dobite ga tukaj.
      Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Mirko Vr banic 25. Januarja 2018 - 16:07 Odgovori

    Potrebujem obrazec za olajšavo družinskih članov

    • Manca Borko Grimšič 29. Januarja 2018 - 13:00 Odgovori

      Pozdravljeni, povezavo na vlogo najdete v prispevku, pod katerega ste dali ta komentar. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Žnidaršič Nataša 27. Januarja 2018 - 9:55 Odgovori

    Lep pozdrav.Zanima me sledece.Sem trenutno nezaposlena.Placo sem dobila samo za dva meseca in to za polovicni delovni cas.Imam tri otroke.Bivsi partner bo uveljavlal dva otroka za pol leta.Ali lahko jaz u uveljavljam ostalo?Ali je dohodek prenizek za uveljavljanje dohodnine?hvala

    • Manca Borko Grimšič 29. Januarja 2018 - 13:03 Odgovori

      Pozdravljeni, kaj se vam najbolj izplača je odvisno od višine prihodkov. Pomagajte si z našim kalkulatorjem. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Sandra V. 29. Januarja 2018 - 22:41 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zaposlila sem se z januarjem 2017 in prvi dohodek dobila februarja 2017. ali me lahko moz uveljavlja kot vzdrzevanega clana za mesec januar? zanima me se, ce lahko uveljavljava olajsavo tako da si razdeliva po mesecih vendar posebaj, recimo jaz za marec,
    junij, septemer in on ostalo? ali morajo biti meseci povezani? lp Sandra

    • Manca Borko Grimšič 2. Februarja 2018 - 11:56 Odgovori

      Pozdravljeni, več o uveljavljanju vzdrževanih družinskih članov pri dohodnini si preberite v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član?. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Ljuba 3. Februarja 2018 - 0:46 Odgovori

    Pozdravljeni, na kateri naslov pošljem vlogo? Hvala in lp

    • Manca Borko Grimšič 5. Februarja 2018 - 8:45 Odgovori

      Pozdravljeni,
      vlogo pošljite na pristojno izpostavo Finančne uprave RS. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • roman jezernik 4. Februarja 2018 - 21:19 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me če lahko uveljavljam mamo za vzdrževanega družinskega člana, ker je brez prihodkov, živimo v istem gospodinjstvu, stara je 72 let, oče ima pokojnino 600eur in ne uveljavlja olajšave.
    Roman

    • Manca Borko Grimšič 14. Februarja 2018 - 8:46 Odgovori

      Pozdravljeni, glede na specifiko vašega vprašanja bo najbojše, da se obrnete na pristojno enoto Fursa. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Metka Bahlen Okoli 22. Februarja 2018 - 13:14 Odgovori

    Pozdravljeni,
    zanima me, ali bo, kot prejšnja leta, možno vložit ugovor na informativni izračun, kjer navedemo vzdrževane družinske člane, če tega nismo storili do 20. 2.?
    Hvala za odgovor. Lp!
    Metka.

    • Manca Borko Grimšič 23. Februarja 2018 - 12:33 Odgovori

      Pozdravljeni, ugovor bo – kot vsa leta do zdaj – mogoče vložiti. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

      • Tina Stergelj 12. Aprila 2018 - 23:38 Odgovori

        Pozdravljen. Kako se sestavi ugovor in kako. Ali je potrebno kupiti kakšen obrazec v knjigarni,ali ponovno na novo vložiti dohodnino. Seveda,me se to zanima,ali lahko vpisem otroka,da obiskuje šolo iz posebnimi potrebami,ni invalid..pod kaj se vodi..menda se bi tudi to morala napisati,pod kaj..a to drži? Hvala za prijaznost in odgovor. Lep pozdrav. Tina

        • Dominika Ahačič 17. Aprila 2018 - 13:18 Odgovori

          Pozdravljeni! Vse informacije lede ugovora najdete v prispevku Ugovor na dohodnino 2017. Če boste imeli dodatna vprašanja, nam pišite na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja