Go to Top

Gospodarska rast v prvem četrtletju visoka

Bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem četrtletju 2017 za 5,3 odstotka višji kot v istem obdobju prejšnjega leta. Močno se je okrepila domača potrošnja, opazneje pa sta se povečala tudi uvoz in izvoz, so zaznali statistiki. Gospodarska rast je bila nazadnje tako visoka v drugem četrtletju leta 2008, ko je bila šestodstotna, so povedali na državnem statističnem uradu (SURS).

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Več informacij

Visoka gospodarska rast

Domača potrošnja je bila v prvem četrtletju za pet odstotkov večja kot pred letom dni. Rast so na državnem statističnem uradu (SURS) zaznali pri obeh komponentah domačega trošenja: v rasti končne potrošnje in bruto investicij.

Prijava na izobraževanje

K rasti končnega trošenja je največ prispevala rast potrošnje gospodinjstev. Ta se je povečala za 4 odstotke. Gospodinjstva so več sredstev namenila za nakupe vseh vrst proizvodov in storitev. Podobno kot v vseh četrtletjih prejšnjega leta so se najbolj povečali izdatki za nakupe trajnih dobrin, kot so avtomobili, pohištvo in večji gospodinjski aparati. Gospodarsko vzdušje v državi se torej izboljšuje. Zato je zdaj pravi čas tudi za ustanovitev podjetja, bodisi ustanovitev s. p. bodisi ustanovitev d. o.o.. Vse potrebne informacije in podporo na vaši podjetniški poti dobite na podjetniških izobraževanjih in svetovanjih.

Informativni izračun plače

Tudi zaposlenost narašča

gospodarska rastPotem ko sta izvoz in uvoz v prejšnjih dveh četrtletjih naraščala nekoliko bolj umirjeno, so statistiki letos znova zaznali pospešeno rast. Rasti sta bili na obeh straneh skoraj izenačeni: uvoz se je povečal za 8,8 odstotka, izvoz pa za odstotno točko manj, za 8,7 odstotka.

Skupna zaposlenost je v prvem četrtletju 2017 znašala 964.000 oseb in se je glede na isto četrtletje prejšnjega leta povečala za 2,6 odstotka. Največ oseb se je zaposlilo v predelovalnih dejavnostih, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v zdravstvu in socialnem varstvu, trgovini in v dejavnosti promet, so še sporočili iz SURS.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja