Go to Top

Virtualne valute: Kakšna so tveganja?

Zanimanje za virtualne valute, zlasti kot oblike naložbenega sredstva, se je v zadnjem obdobju izjemno povečalo. Rudarjenje kriptovalut je zato tudi kot podjetniška dejavnost vse bolj priljubljeno. Pri tem na Ministrstvu za finance vse tiste, ki uporabljajo virtualne valute, opozarjajo na tveganja, ki so jim izpostavljeni, če tovrstne valute kupujejo, hranijo ali vanje vlagajo.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Če se boste z virtualnimi valutami ukvarjali v okviru lastnega podjetja, morate ustrezno registrirati dejavnost. Kako to storiti, izveste na brezplačnem svetovanju.

Več informacij

Virtualne valute, mednje spadajo tudi kriptovalute, so oblika nereguliranega digitalnega zapisa vrednosti, ki ga ne izda in zanj ne jamči centralna banka ali drug državni organ. To pomeni, da se od navadnega denarja razlikujejo prav v tem, da jih ne nadzoruje nobena institucija. Jih pa davčno obravnava Finančna uprava RS.

virtualne valute

Na Ministrstvu za finance opozarjajo, da se morajo vlagatelji v virtualne valute zavedati posebnosti takšnega investiranja. Virtualne valute namreč niso zakonito plačilno sredstvo, zato je njihova sprejemljivost precej omejena.

Poleg tega pa na ministrstvu izpostavljajo tudi, da deležniki shem virtualnih valut, ki v Sloveniji omogočajo nakup (npr. menjalne platforme), hranjenje (npr. ponudniki digitalnih denarnic) in trgovanje z virtualnimi valutami, niso sistemsko regulirani in nadzorovani.

Če vas kljub navedenim tveganjem zanimajo virtualne valute in bi se z rudarjenjem kriptovalut ukvarjali v okviru registrirane dejavnosti, vam v podjetju Data priskočimo na pomoč. Registracija podjetjaustanovitev s.p. ali popoldanskega s.p., je pri nas brezplačna in povsem enostavna. Predstavimo vam jo na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Virtualne valute za nakup žetonov

Vse pogosteje se pojavlja tudi zbiranje sredstev z izdajo žetonov (angl. initial coin offering ali ICO). Njihov nakup se najpogosteje opravi s kriptovalutami. Na finančnem ministrstvu so pojasnili, da tovrstno zbiranje sredstev najpogosteje temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Pravice imetnikov žetonov pa so praviloma zelo različne. Tovrstno zbiranje sredstev in izdaja žetonov nista sistemsko nadzorovana.

Tehnološke inovacije so s stališča razvoja gospodarstva dobrodošle. Vsak vlagatelj pa mora sam pretehtati, ali se mu naložba v virtualne valute izplača. “Tudi če se dobro informirani potrošnik odloči za tovrsten posel, je priporočljivo, da sredstva vloži v obsegu, ki zanj ne predstavlja prevelike izpostavljenosti,” so še dodali na ministrstvu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja