Go to Top

VentureEU – nov program financiranja za mlada podjetja

Evropska komisija in Evropski investicijski sklad sta uvedla nov program financiranja VentureEU. Ta bo inovativnim podjetjem v zagonski in razširitveni fazi olajšal dostop do tveganega kapitala. Z evropskimi sredstvi v višini 410 milijonov evrov naj bi prek šestih skladov tveganega kapitala zbrali do 2,1 milijarde evrov javnih in zasebnih naložb. To naj bi, kot ocenjujejo v Bruslju, privabilo 6,5 milijarde evrov novih naložb v inovativna podjetja po Evropi. Komisija pričakuje, da bo dostop do tveganega kapitala dobilo okoli 1.500 podjetij.

>>> Imate tudi vi inovativno idejo, ki bi jo radi uresničili v lastnem podjetju? Registracija podjetja – ustanovitev s. p. ali ustanovitev d. o. o. – se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Celoten postopek in dokumentacijo natančno predstavimo na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

“Nova pobuda bo številnim inovativnim evropskim podjetnikom kmalu omogočila naložbe, ki jih potrebujejo za inovativnost in rast, da dosežejo uspeh na svetovni ravni. Za Evropo to pomeni več delovnih mest in večjo rast,” je poudaril podpredsednik komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost.

>>> Ne spreglejte! Na voljo so subvencije za start-upe!

Program VentureEU bo pomagal podjetjem iz različnih sektorjev

Šest skladov, ki jih bo vseboval program VentureEU, bo imelo deleže v več manjših naložbenih skladih. Vsak pa bo pokrival projekte v vsaj štirih evropskih državah. Ti naložbeni skladi bodo pomagali financirati mala in srednje velika podjetja iz različnih sektorjev. Na primer iz sektorjev informacijska in komunikacijska tehnologija, digitalni sektor, bioznanost, medicinska tehnologija ter učinkovita raba virov in energijska učinkovitost.

VentureEUTvegani kapital je ključen za dobro delovanje unije kapitalskih trgov, a je v Evropi po mnenju Bruslja še vedno premalo razvit. Predlani so naložbe tveganega kapitala v EU dosegle skupno 6,5 milijarde evrov, v ZDA pa 39,4 milijarde evrov.

Skladi tveganega kapitala v Evropi so poleg tega premajhni, saj v povprečju obsegajo 56 milijonov evrov v primerjavi s 156 milijoni evrov v ZDA. Pobuda VentureEU bo z novimi viri financiranja evropskim inovacijskim podjetjem omogočila, da se razvijejo v vodilna svetovna podjetja, so prepričani v Komisiji.

VentureEU je sicer del pobud EU za podporo rasti inovativnim podjetnikom v Evropi. Komisija je program napovedala v okviru unije kapitalskih trgov ter pobude za zagon in razširitev podjetij.

>>> Podjetniki, spoznajte vse vaše obveznosti na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj! Koristila pa vam bo tudi Abeceda poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja