Go to Top

Veljavnost vinjete – kako lahko preverite do kdaj velja?

Veljavnost vinjete

Veljavnost vinjete – vas zanima, do kdaj vaša vinjeta velja? Kako lahko preverite veljavnost vinjete? Do kdaj vam velja? Mimogrede, v kolikor vas zanima odprtje s.p. ali d.o.o., ste na pravem mestu. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si, kjer boste dobili več informacij glede ustanovitve podjetja!

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Minilo je leto dni, od kar so v prodaji elektronske vinjete

Dars je z lanskim prvim decembrom začel prodajati elektronske vinjete. Če smo »klasične« vinjete morali lepiti na vetrobranska stekla avtomobilov, so nove e-vinjete vezane na registrsko označbo vozila. Veljavnost vinjete je bila v preteklosti vedno do 31. januarja prihodnje leto. Na primer – za leto 2019 je veljala do 31. januarja 2020. Veljavnost vinjete pri elektronskih vinjetah pa je leto dni od datuma nakupa. To pomeni, da če ste elektronsko vinjeto kupili s 15. decembrom 2021, vam ta velja do 15. decembra 2022.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kako preveriti veljavnost vinjete, če ste vinjeto kupili na spletni strani?

Če ste vinjeto kupili na uradni spletni strani Darsa, ste potrdilo o nakupu dobili na elektronski naslov, ki ste ga navedli pri nakupu. V kolikor ste se pred nakupom registrirali, je potrdilo o nakupu na voljo tudi v vašem računu na tej spletni strani.

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kako pa se preveri veljavnost vinjete, če ste je kupili na fizičnem prodajnem mestu?

Ste vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu – se pravi v trgovini, bencinski črpalki ali na prodajnem mestu Darsa? Takrat lahko veljavnost vinjete preverite na potrdilu o nakupu, ki ste ga prejeli ob nakupu. A tukaj lahko pride do težav. Informacije na potrdilu so lahko zbledele ali pa potrdila o nakupu več nimate. Na Darsu svetujejo, da ob prihodnjih nakupih naredite rezervno potrdilo. Lahko ga fotokopirate ali pa na primer naredite fotografijo na mobilni napravi. Kaj pa, če potrdila o nakupu ne najdete? Takrat lahko veljavnost vinjete na naslednji način. V uradni spletni trgovini začnete postopek nakupa nove e-vinjete za vaše vozilo. Ko boste vnesli vse potrebne podatke, vas bo sistem pred vnosom podatkov o plačilni kartici oz. nakupom opozoril, ali je na vašo registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta. Prav tako vam bo pokazal podatke o e-vinjeti, med katerimi je tudi veljavnost vinjete. Na Darsu še svetujejo, da uporabniki opravijo registracijo na njihovi spletni strani. Na ta način si namreč lahko nastavite tudi opomnike o poteku veljavnosti vinjete.

Preverite roke za dohodnino 2022!

Pred nakupom natančno preverite podatke!

Poleg tega, da preverite veljavnost vinjete, je ob nakupu izjemno pomembno, da natančno preverite podatke. Registrska označba v sistemu e-vinjete se mora ujemati z registrsko označbo vozila. Če se ne, to pomeni, da cestnina ni plačana. V kolikor vas pri vstopu na avtocesto ujame kamera, vi pa nimate (pravilne) vinjete, vsa lahko doleti 300 evrov kazni. Ob tem vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek. Med najpogostejšimi napakami je napačno zaporedje znakov. Pogosta pa je tudi zamenjava podobnih znakov. Takšna sta na primer črka O in številka 0.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja