Go to Top

Velika družina bo v mesecu maju prejela še drugi del dodatka

Velika družina bo skladno z Mega zakonom v mesecu maju prejela še drugi del dodatka. Dodatka v višini 100 EUR bodo deležne velike družine s 3 otroki oziroma 200 EUR tiste s 4 otroki.

Informativni izračun plače

Ste samozaposleni s skrajšanim delovnim časom zaradi starševstva ali zaposleni pri delodajalcu in koristite ukrep varstvo otrok zaradi zaprtja vrtcev? Naši svetovalci redno spremljajo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah.

Mega zakon določa povečanje dodatka

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Vsaka velika družina lahko v mesecu maju pričakuje drugi del dodatka za velike družine. Mega zakon je namreč v 61. členu določil zvišanje tega dodatka. Do konca epidemije se dodatek za veliko družino, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev te pravice zviša. Velika družina s 3 otroki bo prejela še dodatek v višini 100 EUR in velika družina s 4 otroki dodatek v višini 200 EUR. Skupen znesek zvišanega dodatka za velike družine je ocenjen na 3,3 milijona evrov.

Koristite ukrep obveznega varstva otrok zaradi zaprtja vrtca? Naši svetovalci so pripravili informativni izračun plače za ta primer.

Ste ravno izpolnili pogoje za veliko družino?

Kaj pa če ste izpolnili pogoje za veliko družino (npr. rojstvo tretjega otroka) ravno po uveljavitvi Mega zakona in vloge za spremembo še niste oddali? V tem primeru vam svetujemo, da vlogo vložite čimprej. Mega zakon namreč določa, da se do konca epidemije dodatek za veliko družino zviša tistim družinam, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev te pravice.

Na CSD smo že zaprosili za podrobnejše pojasnilo glede tega vprašanja in bomo po prejemu le-te članek dopolnili. Odgovorili so nam zgolj, da bo izplačilo izrednega dodatka konec aprila oziroma začetek maja. Za izredni dodatek se ne bo oddajala nobena dodatna vloga. Za vsa podrobnejša pojasnila pa bodo na voljo v začetku meseca maja, ko naj bi prejeli bolj podrobna navodila.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Če ste že pred tem izpolnili pogoje za veliko družino in ste vlogo za spremembo družinskega člana že oddali, vam je bila odločba verjetno že izdana. V tem primeru se do dodatka upravičeno avtomatično. Pravico do dodatka za veliko družino določi CSD enkrat letno po uradni dolžnosti za vse prejemnike otroškega dodatka. Ob povečanju števila otrok se upravičencu izda nova odločba. Tisti, ki niso prejemniki otroškega dodatka pravico do dodatka za veliko družino uveljavljajo pri CSD, ki je krajevno pristojen glede na stalno prebivališče družine.

Imate delavce na začasnem čakanju na delo? Kljub temu so upravičeni do regresa!

Vsaka slovenska velika družina že od lanskega leta avtomatično upravičena do dodatka

Dodatek za veliko družino je letni prejemek namenjen družini, ki ima v koledarskem letu vsaj en dan tri ali več otrok do starosti 18 let, po 18. letu pa, če ima status učenca, dijaka, vajenca ali študenta, vendar najdlje do njegovega 26. leta starosti. Eden od staršev in otroci morajo imeti skupno stalno ali začasno prebivališče in dejansko prebivati v Republiki Sloveniji. Velika družina s tremi otroki je upravičena do dodatka v višini 404,48 evrov. Velika družina s štirimi ali več otroki je upravičena do dodatka v višini 491,52 evrov.

Prejemate minimalno plačo? Preverite izračune, ki jih je pripravila naša računovodja po določbah megazakona!

Prvi del dodatka (letni prejemek) velikim družinam že nakazan

V začetku tega tedna je Ministrstvo za delo že nakazalo dodatek, do katerega je upravičena velika družina. Gre za letni prejemek, namenjen družini, ki ima v koledarskem letu vsaj en dan tri ali več otrok do starosti 18 let, po 18. letu pa, če ima otrok status učenca, dijaka, vajenca ali študenta, vendar najdlje do njegovega 26. leta starosti.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja