Go to Top

V okviru kratkotrajnega dela vam lahko pomaga več družinskih članov!

Spraševali ste nas, če lahko podjetniku iz naslova kratkotrajnega dela pomaga več oseb – družinskih članov. Lahko, saj je institut kratkotrajnega dela vezan na osebo. Za vsako osebo, ki pri njem opravlja kratkotrajno delo, mora podjetnik torej plačati prispevek in ga prijaviti v zavarovanje.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Poznate vse prednosti in slabosti samozaposlitve?

Več informacij

Tako kot en družinski član lahko pomaga več podjetnikom (sorodnikom), ima lahko tudi podjetnik več oseb (sorodnikov), ki zanj opravljajo kratkotrajno delo, v obeh primerih pa velja, da oseba, ki ustreza pogojem in opravlja kratkotrajno delo za enega ali več podjetnikov-sorodnikov, tega ne opravlja več kot 40 ur na mesec. “Omejitev števila opravljenih ur kratkotrajnega dela je vezana na osebo, ki to delo opravlja,” so nam pojasnili na Direktoratu za delovna razmerja in pravice iz dela delovnega ministrstva. Kratkotrajno delo zakonsko ureja Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1).

Prijava na brezplačno izobraževanje

kratkotrajnega delaKoliko stane pomoč družinskega člana?

Spomnimo, za kratkotrajno delo se šteje brezplačno opravljanje dela v mikro družbi z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ deset zaposlenimi. Pri kratkotrajnem delu samozaposleni osebi lahko pomagajo osebe, s katero je samozaposleni v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena, torej zakonec, izvenzakonski partner, sin, hči, vnuk, vnukinja, mati in oče, ne pa tudi brat oziroma sestra.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Prispevki za družinskega člana, ki opravlja kratkotrajno delo, mesečno znašajo 4,62 evra. Gre za obveznost zavarovanja za poškodbe pri delu in poklicne bolezni oseb, ki opravljajo tovrstno delo. Prijava zavarovanja je potrebna na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), plačilo prispevka pa na Finančni upravi RS (Furs). Več v Prispevki za družinskega člana, ki opravlja kratkotrajno delo in Kratkotrajno delo: pomoč sorodnika vas vseeno lahko stane.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Podjetniku iz naslova kratkotrajnega dela lahko pomaga več oseb – družinskih članov.

Klikni in deli

Pisali pa smo tudi že o tem, da vam v okviru kratkotrajnega dela pri delu lahko pomaga družinski član za največ 40 ur na mesec tudi, če imate popoldanski s. p. Več v Če imate popoldanski s. p., vam pri delu lahko pomagajo družinski člani.

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin! Pred tem pa vas vabimo tudi na (brezplačna) izobraževanja, kjer izveste več o prednostih s. p., o potnih nalogih, bilanci stanja …

Prijava na brezplačno izobraževanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja