Go to Top

Za uveljavljanje dohodninske olajšave na papirju čas le še danes

Za uveljavljanje dohodninske olajšave za otroke na papirju imajo starši čas le še danes; tisti, ki bodo vlogo oddali preko e-davkov, pa do 20. februarja!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Na Finančni upravi RS so sicer starše in druge, ki želijo uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane, pozvali, da vloge oddajo preko e-davkov. K elektronski oddaji vloge za dohodninske olajšave zaradi vzdrževanja družinskih članov jih želijo spodbuditi tudi s tem, da bodo štiri dni prej kot ostali prejeli vračilo preveč plačane dohodnine. Elektronska obravnava vlog za dohodninske olajšave je namreč veliko hitrejša. Tudi zaradi lažje obravnave vlog so letos izdali nov obrazec  za tisk in pripadajoča navodila.

dohodninske olajšave

Kdo mora oddati vlogo za dohodninske olajšave za vzdrževane družinske člane?

Vsi starši, ki svojih vzdrževanih otrok še niso uveljavljali med letom. Vlogo za dohodninske olajšave lahko odda eden ali oba starša. Kaj se najbolj izplača, preverite z našim kalkulator jem. Vlogo morate oddati vsako leto znova. Po novem jo lahko preko eDavkov oddate tudi brez certifikata!V splošnem velja, da se bolj izplača uveljavljati olajšavo za otroke tistemu staršu, ki zasluži več. V splošnem tudi velja, da se bolj splača olajšavo za več otrok dohodninsko olajšavo razdeliti po mesecih, ne po otrocih. Torej uveljavljate dohodninske olajšave tako, da vsak od staršev uveljavlja oba ali več otrok za del mesecev leta.

Dohodninska olajšava za drugega, tretjega in vsakega nadaljnjega otroka je namreč višja kot olajšava za prvega otroka. Če vsak od staršev uveljavlja samo enega otroka, se vsakemu od njiju za vsakega od otrok upošteva samo olajšava za prvega vzdrževanega otroka (v višini 2.435,92 evra), če uveljavljata pa vsak po del olajšave za prvega in del olajšave za drugega otroka, pa se upošteva tudi olajšava za drugega otroka (v višini 2.649,24 evrov).

Bistveno pa se v višini pozna dohodninska olajšava za tretjega otroka (4.418,54 evra). Pri treh otrocih se tako načeloma najbolj izplača, da vsak od staršev uveljavlja vse tri otroke vsaj v delu leta, seveda pa je to odvisno tudi od višine dohodkov! Še enkrat – kaj je najbolj ugodno v konkretnem primeru, si izračunajte z našim informativnim kalkulatorjem.

->> Ste si že izračunali, kaj se vaši družini najbolj izplača? 

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Kdo še mora oddati vlogo?

  • Starši, ki želijo spremeniti uveljavljanje dohodninskih olajšav za otroke, ki so jih uveljavljali med letom. V tem primeru morata vlogo oddati oba starša, ne samo tisti, ki se želi pridružiti uveljavljanju olajšave. Med letom lahko olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavlja samo eden od staršev; tehnično namreč ni mogoče, da bi jo že med letom uveljavljala oba starša.”Če se zavezanec odloči, da bo vzdrževane družinske člane uveljavljal med letom pri izračunu akontacije dohodnine, mora svojemu delodajalcu dostaviti izpolnjen obrazec, ki se imenuje “Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine“. Zaradi medletnega načina uveljavljanja olajšave bo imel zavezanec višjo mesečno neto plačo, kot bi jo imel sicer,” so pojasnili na Fursu.
  • Starši novorojenčkov, ki sploh še niso oddali nobene vloge. Olajšavo lahko uveljavljajo za vse mesece, z vključno mesecem, v katerem je bil otrok rojen. Tj. če je bil rojen 15. julija, z od vključno julija naprej do konca leta.
  • Kdorkoli želi uveljavljati drugega družinskega člana kot dohodninsko olajšavo. Vzdrževani družinski član običajno nima lastnih sredstev za preživetje oziroma so ta nižja od olajšave. Nekateri prihodki pa se ne štejejo pod dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino.

Tudi popoldanski samostojni podjetniki – normiranci lahko pri plači uveljavljajo olajšave

Tudi samostojni podjetnik, ki opravlja popoldansko dejavnost – ima popoldanski s. p. – lahko kljub temu, da se odloči in izkoristi status normiranca za svojo popoldansko dejavnost, uveljavlja pri svoji plači vzdrževane družinske člane kot dohodninsko olajšavo. To, da t. i. normiranci ne morejo uveljavljati davčnih olajšav, namreč velja v primeru polnega s. p., ko je samostojni podjetnik v celoti samozaposlen. Popoldanski s. p. pa imajo lahko samo posamezniki, ki so nekje drugje že zaposleni za poln delovni čas, tj. 40 ur na teden; v svoji primarni zaposlitvi oziroma plači pa tudi uveljavljajo olajšave.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Če ne uveljavljate družinskih članov kot olajšave pri dohodnini, pa lahko z našim drugim  kalkulatorjem za informativni izračun dohodnine preverite, ali vas čaka vračilo ali plačilo dohodnine. Ta je že prilagojen novi dohodninski lestvici, ki se uporablja za minulo leto in na podlagi katere boste dobili izračun Finančne uprave RS! Če pri dohodnini potrebujete davčni nasvet, pa vam nudimo tudi individualno davčno svetovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja