Go to Top

Utaja DMV ob nakupu vozila iz tujine – FURS ukrepa

Utaja DMV (davka na motorna vozila) je prekršek, na katerega bo Finančna uprava RS zdaj še posebno pozorna.

V postopkih odmere DMV namreč ugotavljajo vedno več nepravilnosti. Utaja DMV se dogaja pri pridobitvah rabljenih vozil iz drugih držav članic EU. Če je kupec fizična oseba, se namreč od pridobitve rabljenega vozila DDV praviloma obračuna v državi članici EU prodajalca. Kadar rabljeno vozilo iz druge države članice EU pridobi davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, in je prodajalec uporabil oprostitev plačila DDV, nastane od pridobitve vozila obveznost obračuna DDV v Sloveniji.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Si s svojimi prihodki ne morete kupiti novega avtomobila? Vabljeni na brezplačno izobraževanje, na katerem vam razkrijemo, kako lahko zaslužite s svojim hobijem!

“Ugotavljamo čedalje večje število primerov, v katerih se želijo preprodajalci ob dejanski nadaljnji prodaji vozila fizični osebi, z uporabo različnih shem, pogosto tudi s pomočjo ponarejene dokumentacije in slamnatih prodajalcev, izogniti plačilu DDV v Sloveniji. S takšnim poslovanjem  na račun neplačanega DDV lahko dosežejo nižje prodajne vrednosti rabljenih vozil. S tem pa pridobijo nepošteno konkurenčno prednost v primerjavi z davčnimi zavezanci, ki poslujejo zakonito,” so sporočili iz FURS-a.

Utaja DMV: FURS je poostril nadzor

Za preprečitev tovrstnih zlorab bo Finančna uprava RS poostrila nadzor v okviru postopkov odmere DMV. Postopki učinkovitega nadzora so lahko dolgotrajni. Pogosto namreč pravilnosti obdavčitve izvedenih transakcij ni mogoče preveriti brez mednarodne izmenjave podatkov. To pa lahko zelo podaljša postopek odmere DMV. Če ta ni plačan, pa ni mogoče registrirati iz tujine pridobljenega vozila.

Ko se odločate za nakup avtomobila, ki ga boste odplačali s kreditom ali leasingom, je pomembno poznati razliko med svojo neto in bruto plačo. Pomagajte si z našim spletnim izračunom!

Informativni izračun plače

utaja dmvDa bi omogočili odmero DMV in hkrati omogočili učinkovit nadzor nad morebitnimi utajami DDV, bodo v primerih suma glede pravilne izpolnitve DDV obveznosti, pred odmero DMV zahtevali zavarovanje izpolnitve DDV obveznosti iz naslova pridobitve rabljenega vozila. Ob predložitvi zavarovanja (gotovinski polog), bo DMV odmerjen, s tem pa bo omogočena registracija vozila, kljub temu, da bodo vzporedno še tekli postopki preverjanja morebitne utaje.

Razmišljate o nakupu avtomobila na svoje podjetje? Naši izkušeni računovodje vam bodo svetovali, kateri način lastništva in uporabe vozila se za pravno osebo z davčnega vidika najbolj splača.

Kadar na podlagi predložene dokumentacije ne bo suma na nepravilnosti glede izpolnitve DDV obveznosti, se bo odmera DMV izvedla hitro in brez zahteve za zavarovanje izpolnitve DDV obveznosti, zagotavljajo na FURS.

O davčnih obveznostih ob nakupu vozila v tujini smo že pisali. In ne pozabite: velikim družinam država davek na motorna vozila povrne!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja