Go to Top

Ustanovitev s. p. ali d. o. o. – kaj je boljše za vas?

Se pripravljate na ustanovitev podjetja, a ne veste, kakšno poslovno obliko registrirati? Ali izbrati ustanovitev s. p. ali d. o. o.? Vse potrebne informacije dobite na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja, bistvene značilnosti obeh poslovnih oblik pa razlagamo v nadaljevanju.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Brezplačno izobraževanje je namenjeno predvsem bodočim podjetnikom, saj vas na izobraževanju seznanimo s postopki pred, med in po ustanovitvi podjetja.

Več informacij

Izbor poslovne oblike podjetja ima poleg načina ustanovitve tudi odločilen vpliv na naslednje vidike poslovanja:

Ustanovitev s. p. ali d. o. o. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

  • obliko vaše odgovornosti do poslovnih obveznosti,
  • način vodenja poslovnih dokumentov,
  • plačevanje davkov in prispevkov,
  • način izplačevanja dobička.

Zato je smiselno, da se, preden opravite ustanovitev s. p. ali d. o. o., posvetujete z vašim bodočim računovodjem. Računovodsko svetovanje nudimo tudi v podjetju Data, kjer vam bomo svetovali, kako je v vašem konkretnem primeru najbolje ugotavljati davčno osnovo in katero obliko vodenja poslovnih knjig izbrati.

Prijava na izobraževanje

Knjige sicer lahko obe obliki podjetništva vodita dvostavno ali na podlagi normiranih odhodkov, samostojni podjetnik pa se lahko odloči tudi za enostavno knjigovodstvo. Glede sprememb, ki se obetajo normirancem, smo pisali v prispevku Normiranci, kakšne novosti vas čakajo?.

Koliko odgovornosti ste pripravljeni nositi?

Pri odločitvi, ali izbrati ustanovitev s. p. ali d. o. o., je pomembno, da se vprašate, koliko odgovornosti ste pripravljeni nositi. Samostojni podjetnik je namreč absolutno odgovoren, torej odgovarja z vsem svojim premoženjem. V praksi to pomeni, da se poravnava dolga lahko črpa tudi iz naslova njegovega osebnega kapitala. Na drugi strani podjetnik v gospodarski družbi odgovarja le z vloženim kapitalom. V primeru neplačanih dolgov, se ti krijejo zgolj iz vloženega in ne osebnega kapitala.

ustanovitev s. p. ali d. o. o.Samostojni podjetnik lahko povsem prosto razpolaga s prisluženim denarjem, kar pa ne velja za podjetnika v gospodarski družbi, saj prislužen denar ni njegov, ampak je denar podjetja. Plača samostojnega podjetnika je njegov dobiček, kar pomeni, da svoje plače ne more uveljavljati kot strošek. Podjetnik v gospodarski družbi pa si svojo plačo izplačuje, zato le-ta predstavlja strošek podjetja.

Več informacij o tem, ali izbrati ustanovitev s. p. ali d. o. o., pa dobite na brezplačnem izobraževanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Ustanovitev s. p. ali d. o. o. na VEM točki Data

Ustanovitev s. p. ali d. o. o. je na VEM točki Data brezplačna in hitra. Izjema so kompleksnejše oblik podjetij, kjer je družbenikov več in so razmerja med njimi bolj zapletena. Ta se ustanavljajo pri notarju. V tem primeru se obračuna ustanovitveni strošek po notarski tarifi.

Svoj termin za registracijo podjetja si lahko rezervirate na 01 600 1530 in na e-mailu data@data.si. Če pa ste še v dvomih, ali je podjetništvo prava izbira za vas, vabljeni na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja