Go to Top

Ureditev statusa upokojenca: več kot polovica jih je zaprla s. p.

Do roka, ki se je za ureditev statusa upokojenca iztekel 31. januarja 2016, je svoj status uredilo 1.447 samostojnih podjetnikov.

Kot smo že pisali v prispevku Delo upokojencev: plača in 20 odstotkov pokojnine, je bila konec minulega leta sprejeta novela Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). V njej je bilo določeno, da morajo upokojenci, ki opravljajo samostojno dejavnost ali so družbeniki in poslovodne osebe v podjetjih, urediti svoj dvojni status v 30. dneh po začetku veljavnosti zakona. Lahko so se odločili, da bodo samostojno dejavnost zaprli, prenesli na drugo osebo ali pa se za najmanj dve uri na dan oziroma deset ur na teden vključili nazaj v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter se odrekli četrtini pokojnine. 

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Poznate vse vrste civilnopravnih pogodb in njihovo obdavčitev? Kaj se vam najbolj izplača, ko se odločate za dodatno delo?

Več informacij

Upokojencev, ki so morali urediti svoj dvojni status je bilo konec minulega leta 1.830, so povedali na Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ). Kar 1.642 je bilo upokojencev, ki so opravljali samostojno ali poklicno dejavnost, preostali so bili družbeniki in hkrati poslovodne osebe v podjetjih.

Za ureditev statusa upokojenca z zaprtjem poskrbela polovica upokojenih s. p.

Med omenjenimi samostojnimi podjetniki jih je 1.447 za ureditev statusa upokojenca pravočasno – 659 se jih je odločilo nadaljevati z dejavnostjo, 753 jih je samostojno dejavnost zaprlo, 35 pa jo je preneslo na drugo osebo.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Kot podjetniki morate poznati vsaj osnovno podjetniško zakonodajo, zato smo za vas pripravili kratek povzetek.

Več informacij

 

»Večina od 659 upokojencev, ki so se ponovno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanjem, se je vključila za dve uri na dan oziroma deset ur tedensko, saj jim to omogoča, da še vedno prejemajo 75 odstotkov uveljavljene pokojnine,« pojasnjujejo na ZPIZ. Več kot polovica, 788 upokojencev, pa se jih je odločilo svojo dejavnost zapreti.

ureditev statusa upokojenca

Prav na to so opozarjali tudi na Obrtno podjetniški zbornici, ki je zaradi spremembe zakona in po njihovem prepričanju do obrtnikov nepravične ureditve v primerjavi s tistimi upokojenci, ki svoje delo opravljajo na podlagi avtorske ali podjemne pogodbe, vložila ustavno presojo.

Avtomatična ureditev statusa upokojenca – avtomatično nižja pokojnina!

Pri upokojencih – samostojnih podjetnikih, ki svojega dvojnega statusa niso uredili pravočasno, pa je ZPIZ ta teden pričel z ugotavljanjem lastnosti zavarovanca po uradni doložnosti: »Tem upokojencem bo z odločbo, izdano po uradni dolžnosti, ugotovljena lastnost zavarovanca na podlagi opravljanja dejavnosti za dve uri na dan oziroma deset ur tedensko od 1. 1. 2016 dalje, od tega dne pa jim bo tudi že uveljavljena pokojnina odmerjena v višini 75 odstotkov.«

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja