Go to Top

Uredba o embalaži velja za vse

Spremenjena Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo po novem določa obveznosti za vsa podjetja, ki dajejo prvič v promet embalažo na slovenski trg. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor, to velja tudi za osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo (ODD) in kmete, ki imajo registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji.

>>> Podjetniki, katere so še novosti v letu 2018, preverite v prispevku Novoletne spremembe za podjetnike. Oglasite pa se lahko tudi na našem brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Pisali smo že, da je po novem poročanje o embalaži, dani na trg, obvezno tudi za podjetja, ki na letni ravni na trg dajo manj kot 15 ton embalaže. Ta se morajo pri Agenciji RS za okolje (Arso) vpisati tudi v posebno evidenco. O embalaži, dani na trg, pa bodo prvič poročala prihodnje leto.

Ker so se v praksi pojavili številni dvomi, za koga nova pravila veljajo in ali morajo evidenco o embalaži voditi tudi posamezniki, ki opravljajo ODD, smo se za pojasnila obrnili na pristojno ministrstvo.

Na podlagi priglasitve ODD Ajpesu namreč posameznik lahko izdeluje in prodaja tudi izdelke domače in umetnostne obrti. Ali pa prodaja nabrane gozdne sadeže in zelišča. Pri tem izdelke zapakira v določeno embalažo.

>>> Več informacij o osebnem dopolnilnem delu najdete v prispevku Vrednotnice – za opravljanje katerih del jih potrebujete?.

Uredba ne določa nobenih izjem

Na okoljskem ministrstvu so nam potrdili, da “uredba velja za vse, saj ne določa nobenih izjem”. O embalaži, ki je prvič dana na slovenski trg, morajo tako poročati vse osebe, ki opravljajo določeno dejavnost, ne glede na to, ali gre za osnovno ali za dopolnilno dejavnost.

uredbaOseba, ki opravlja dejavnost, se mora vpisati evidenco, če daje embalažo na slovenski trg in ne plačuje okoljske dajatve. Le za tista podjetja, ki plačujejo okoljsko dajatev za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, poročanje o embalaži ni potrebno.

Pri tem je treba biti pozoren še na to, kateri predmeti sploh so embalaža in kateri ne. Merila za razvrščanje predmetov med embalažo so sicer priloga omenjene uredbe, mi pa smo jih natančneje predstavili v prispevku Kateri predmeti so embalaža in kateri ne?.

Iz navedenega sledi, da je obveznost vpisa v evidenco in poročanja o embalaži v praksi obvezna za veliko večino podjetij.

>>> Tudi vas zanima ustanovitev podjetja oziroma registracija s.p.? Potem je Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja seminar, ki ga morate obiskati. 

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Rok za vpis v evidenco je že potekel

Podjetniki so se morali v evidenco pri Arso vpisati do konca januarja 2018. Vsi tisti, ki na novo opravijo postopek za ustanovitev podjetja, pa morajo za vpis poskrbeti v 30 dneh od začetka opravljanja dejavnosti. Če se v evidenco še niste vpisali, priporočamo, da to storite čim prej.

Vpis poteka v dveh korakih v posebni aplikaciji, imenovani Embalaža. Postopek smo natančneje pojasnili v prispevku Za koga je poročanje o embalaži, dani na trg, obvezno?.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja