Go to Top

Upokojenec in s. p.: Ustavna presoja do konca meseca

Če želi še naprej delati, mora upokojenec in s. p. (samostojni podjetnik), do 31. januarja 2016 urediti svoj status. Z novim letom so namreč vstopile v veljavo spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) po katerih bo lahko upokojenec in s. p. kot samostojni podjetnik delal le, če se bo hkrati odpovedal delu pokojnine. V kolikor svojega statusa ne bo uredil do konca meseca, mu grozi avtomatično znižanje pokojnine.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

V Sloveniji poznamo več različnih oblik del. Ali veste, katera je glede na vaše okoliščine najbolj primerna? Ali veste, kako so obdavčene?

Več informacij

Upokojenec in s. p. nima več možnosti za polno pokojnino

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) spremembi ZPIZ-2 še vedno ostro nasprotujejo in zagotavljajo: »Ustavna presoja je v pripravi.« Predvidoma naj bi bila pripravljena do konca meseca.  Kot pravijo, želijo da bi lahko upokojenec in s. p. ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev imel pravico prejemati polno pokojnino, pri čemer pa bi iz naslova opravljanja dejavnosti plačevali polne prispevke in davke.

O spremembah, ki jih je s seboj prinesla novela zakona, smo že pisali. V prispevku Starostna pokojnina za 2016 s poostrenimi pogoji za upokojitev si lahko podrobneje preberete, kakšne pogoje bodo sedaj imeli upokojenci.

Ustavna presoja glede dvojnega statusa za upokojence predvidoma konca meseca.

Klikni in deli

Kot pojasnjujejo na OZS ocenjujejo, da je »nepravično, da je upokojenim profesorjem omogočeno prejemanje polne pokojnine in hkrati tudi delo po avtorski pogodbi, upokojenim samostojni podjetnikom pa ne«.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Na OZS še dodajo, da polno pokojnino – in ne le 75 odstotkov pokojnine ali manj – uživajo tako profesorji, kot tudi vsi upokojenci, ki delajo po civilnopravnih pogodbah, bodisi je to delo prek avtorske, podjemne pogodbe ali pogodbe o prokuri. Polno pokojnino tako prejemajo vsi, ne glede na višino prejemkov, ki jih dobijo s tega naslova. Opozarjajo tudi, da lahko imajo »pod določenimi pogoji polno pokojnino tudi kmetje, čeprav opravljajo kmetijsko ali gozdarsko dejavnost.« Možnost za opravljanje dejavnosti je tudi ustanovitev d. o. o. in sklenitev katere od že omenjenih civilnopravnih pogodb.

Na OZS želijo zato z ustavno presojo doseči, da bi imel vsak upokojenec in s. p. enake pravice kot profesorji in ostali upokojenci, ki delajo po civilnopravnih pogodbah.

Koliko upokojencev bo sedaj zaprlo svoj s. p.?

S podatki, koliko upokojencev se je zaradi novele zakona odločilo samostojno obrt raje zapreti, na OZS ne razpolagajo, a naj bi bilo, kot pravijo, »precej takšnih, ki bodo sedaj zaprli s. p.«.

upokojenec in sp

Upokojence in s. p. ima časa še do 31. januarja 2016, da uskladi svoj dvojni status. To pomeni, da lahko dejavnost opravljajo še naprej, a se morajo v tem primeru vključiti v pokojninsko in ostala zavarovanja za vsaj dve uri dnevno. Upokojenec in s. p. pa ima tudi možnost, da se izbriše iz Poslovnega registra RS in na ta način izgubi status samostojnega podjetnika – dejavnost torej zapre.

Za urejanje dvojnega statusa imate le še dobrih 10 dni!

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pravijo, da bodo upokojence, ki svojega dvojnega statusa ne bodo uredili pravočasno, »po uradni dolžnosti od 1. januarja 2016 dalje vključil v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za 10 ur tedensko, nato pa še odmeril pokojnino v sorazmernem delu, to je v višini 75 odstotkov od že priznane in odmerjene pokojnine«.

Koliko je teh upokojencev, ki majo časa le še dobrih deset dni za uskladitev dvojnega statusa, na zavodu ne vedo. Pravijo pa, da je upokojencev, ki so s 1. januarjem 2016 ponovno vstopili v zavarovanje za 10 ur tedensko, le 260.

Kdo bo moral ohraniti dvojni status?

Na OZS odgovarjajo, da so nekateri samostojni podjetniki primorani nadaljevati z opravljanjem svoje dejavnosti zaradi lastne eksistence, saj imajo nizke pokojnine – od 300 do 400 evrov mesečno. Ohraniti ga želijo tudi tisti upokojenci in s. p., ki nimajo naslednikov. Tudi ti, pojasnjujejo, veljajo za najšibkejše prejemnike starostne pokojnine.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Ali veste, kako se obračunavajo prispevki v primeru zaposlitve in v primeru samozaposlitve? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo povedali, kaj pomeni status s. p. ter katere prednosti in slabosti prinaša.

Več informacij

V prispevku Upokojenci in s. p. vzrok za novo ustavno presojo pa smo že pisali tudi o nameravani ustavni podbudi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja