Go to Top

Upokojenci in s. p. vzrok za novo ustavno presojo?

upokojenci in s. p. Z novelo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) se bodo spremenili pogoji za upokojence in s. p.; torej za tiste upokojence, ki želijo ohraniti svoj status samostojnega podjetnika in prejemati delno pokojnino. Z novelo, ki je že bila sprejeta v Državnem zboru in bo vstopila v veljavo 1. januarja 2016.

Kakšne spremembe bo uvedla novela zakona, smo že pisali v prispevku Delo upokojencev: 20 odstotkov pokojnine. V tem prispevku natančno popišemo pogoje, ure dela in višino pokojnine v posameznem primeru.

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) spremembi ostro nasprotujejo in napovedujejo ustavno presojo.

Upokojenci in s. p.: delo od dveh ur dalje

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) pravijo, da bodo upokojenci, ki se jim z letošnjim letom izteče prehodno obdobje, imeli 30 dni časa, da uredijo svoj status in se vključijo v obvezna socialna zavarovanja v skladu s spremembami zakona.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Po prenovljenih predpisih zakona bodo lahko upokojenci, ki bodo še želeli delati, ostali delovno aktivni kot zaposleni ali samozaposleni za najmanj 2 uri na dan in v tem primeru prejemali 75 odstotkov pokojnine. Do sedaj je veljalo, da lahko ostanejo delovno aktivni le za najmanj štiri ure na dan.

A na ZPIZu opozarjajo, da če bodo želeli zavarovanci prejemati polno pokojnino, bodo morali zapreti samostojno dejavnost.

To bo veljalo tudi za vse upokojence, ki so uveljavljali izvzem iz zavarovanja po ZPIZ-1 in se jim je že dvakrat podaljšal rok za uskladitev dvojnega statusa.

Če se bodo upokojenci odločili, da bodo še naprej polno zaposleni oziroma pokojninsko zavarovani za polni delovni čas ali se bodo reaktivirali, bo njihova pokojnina le zamrznjena, ne pa odvzeta. Pokojnina se takemu zavarovancu ne bo izplačevala, vendar samo tako dolgo, dokler se ne bo odločil znova upokojiti. V tem primeru se bo hkrati tudi obračunala nova višina pokojnine, pri čemer se bodo upoštevali dodatno vplačani zneski v času zamrznitve.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

V Sloveniji poznamo več različnih oblik dela, ali veste, katera je glede na vaše okoliščine najbolj primerna? Ali veste, kako so obdavčene?

Več informacij

Obrtniki ostro proti

Na OZS tako že opozarjajo, da bo z novim leto veliko upokojencem zaradi novih določil zakona prenehalo z opravljanjem svoje dejavnosti. Pojasnjujejo, da »se jim predlagan način ne stroškovno ne časovno ne bo izšel.« Zato se bodo, opozarjajo, raje odločili za zaprtje samostojne dejavnosti: »Tako jim bo država plačevala 100 odstotno pokojnino, dodatno pa z njihove strani ne bo prejemala nič več«.

Po mnenju OZS, bi bili upokojenci in s. p. za svojo dejavnost pripravljeni plačati tudi do 165 evrov mesečno. Menijo, da bi upokojenci z dejavnostjo na tak način polnili državno blagajno. To pa je razlog, zakaj na OZS sprejetemu predlogu ostro nasprotujejo: »Z njim se nikakor ne strinjamo, zato bomo zahtevali ustavno presojo«. V primeru vložitve ustavne presoje bo o določitvah in noveli zakona odločalo Ustavno sodišče RS.

Zahteve: polna pokojnina kljub delovni aktivnosti

Na OZS so pred sprejetjem novele zakona predlagali, da bi upokojenec lahko prejemal polno pokojnino, če bi bil še zaposlen ali samozaposlen, torej, da bi se lahko podjetnik po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev (po preteku prehodnega obdobja bo ta starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa) upokojil in prejemal polno pokojnino, če bi hkrati plačeval polne prispevke in davke za svojo dejavnost.

Kot največji problem navajajo neenakost, saj »upokojeni profesorji lahko prejemajo 100 odstotno pokojnino in delajo po avtorski pogodbi, upokojenim samostojnim podjetnikom pa je to onemogočeno«.

Enakovrednost vseh udeležencev kot namen zakona

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pa zagovarja novo sprejeta določila in pravi, da so bila sprejeta ravno »z namenom, da bi bile v pokojninski zakonodaji vse samozaposlene osebe enako obravnavane«.

Vsi imajo možnost delati in prejemati tudi del pokojnine

Na ZPIZ se podobno kot na MDDSZ ne strinjajo z OZS in glede očitkov o neenakopravni obravnavi zavezancev oziroma upokojencev pojasnjujejo, da je z zakonom vsem dana enaka možnost pridobitve 20 odstotkov pokojnine ob nadaljnjem delu za polni delovni oziroma zavarovalni čas.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja