Go to Top

Umar zvišal napoved gospodarske rasti

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je spet zvišal napoved gospodarske rasti. In sicer z jesenskih 3,9 na 5,1 odstotka.

>>> Nameravate tudi vi izkoristiti ugodne gospodarske razmere in registrirati s.p.? Verjetno boste ob tem razmišljali tudi o obdavčitvi oziroma o tem, ali se vam splača biti normiranec ali ne. Kaj to sploh pomeni in kakšne so obveznosti normiranca, izveste na našem izobraževanju.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Ključni razlogi letošnje nadaljnje visoke rasti bodo še naprej visoke rasti izvoza in investicij, okrepila pa se bo tudi domača zasebna potrošnja. Slednja bo pomemben dejavnik rasti. Nadaljeval se bo tudi lanski zagon investicij, ki so se v gospodarski krizi močno skrčile. Krepitev Umar pričakuje na vseh segmentih investicijske aktivnosti, tako v gradbeništvu (stanovanjske in infrastrukturne investicije) kot tudi pri investicijah v opremo in stroje. Rast državne potrošnje bo ostala razmeroma nizka.

umarV prihodnjih letih bodo na nekoliko nižjo gospodarsko rast vplivali predvsem postopno upočasnjevanje rasti tujega povpraševanja in demografski dejavniki, ki se bodo odrazili predvsem v nižji rasti zaposlenosti in trošenja gospodinjstev, ugotavlja Umar.

Ugodne razmere tudi na trgu dela

Število registriranih brezposelnih naj bi se letos znižalo z lanskih 88.600 na 75.600, po drugi strani pa se bo število zaposlenih še naprej povečevalo.

Umar z zadovoljstvom ugotavlja, da se delovna aktivnost povečuje v vseh segmentih, precej bolj pa tam, kjer smo v preteklosti beležili zaostanke. Zaposlenost se namreč najbolj povečuje med mladimi in starejšimi od 50 let.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Umar predpostavlja, da se bo zaposlenost s prihodnjim letom začela postopoma umirjati. To povezujejo predvsem z zmanjševanjem obsega razpoložljive delovne sile zaradi demografskih sprememb.

So pa na trgu dela tudi težave. Podjetja namreč vse težje dobivajo ustrezno delovno silo.

>>> Želite tudi vi svoj hobi spremeniti v dobičkonosen posel? Kako to storite, razlagamo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Umar napoveduje močno rast nominalnih plač

Umar prav tako napoveduje močno rast nominalnih plač. Po lanski 2,7-odstotni rasti bruto plač je letos predvidena štiriodstotna, prihodnje leto 4,5-odstotna, v 2020 pa 4,3-odstotna. Realno bodo plače po lanski 1,3-odstotni rast letos narasle za 2,5 odstotka, prihodnje leto za 2,6 odstotka in v 2020 za dva odstotka.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja