Go to Top

Postati samostojen učitelj plavanja dejansko pomeni le … registracijo podjetja!

Učitelj plavanja je izredno priljubljena dejavnost med mladimi, saj tako lahko najbolj zabavno izkoristijo prosti čas na prostem in kar se da zabavno in športno. V poletnih mesecih je največ povpraševanja po takšnih storitvah, pa naj si bo učenje plavanja za najmlajše, treniranje mladincev, vadba vodne aerobike ali telovadba v bazenu za seniorje – v vsakem primeru mora nekdo, ki nudi tako storitev, registrirati dejavnost. Na naši VEM točki taka oseba z lahkoto registrira status samostojnega podjetnika, za opravljanje dejavnosti učitelja plavanja pa potrebuje še nekatere pogoje…

Informativni izračun plače

Trener ali učitelj plavanja mora pridobiti licenco

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Učitelj plavanja mora pridobiti primerno licenco, kot to zahteva zakonodaja. Strokovni delavec v športu mora za pridobitev licence imeti ustrezno strokovno izobrazbo oziroma ustrezno usposobljenost. Licence za učenje plavanja so razvrščene v tri stopnje. Plavalna zveza Slovenije je določitelj sistema licenciranja v plavanju in največkrat je izvajalec Fakulteta za šport.

Po Zakonu o športu in Pravilih o usposabljanju strokovnih delavcev v športu je strokovni delavec s 1. stopnjo usposobljenosti lahko samo pomočnik strokovnih delavcev višjih stopenj usposobljenosti. Strokovni delavec z 2. ali 3. stopnjo usposobljenosti pa je lahko učitelj plavanja, ki tudi samostojno uči in trenira športnike vseh starostnih kategorij.

Postati samostojen učitelj plavanja dejansko pomeni le … registracijo podjetja!Za plavanje dejansko obstaja več usposobljenosti – glede na delo, ki ga opravlja. Tako imamo trenerje plavanja, učitelje plavanja, vodne animatorje (I. in II), vodje vadbe seniorjev v vodi, vodje vadbe za nosečnice, za osebe z motnjami v duševnem razvoju, za osebe z invalidnostjo in vaditelj vadbe vodne aerobike. Ter tudi licence za vaditelje programa vodne animacije v naravnem in kopališkem okolju, za vodenje vadbe malčkov v vodi po Fredovi metodi in za osebe s posebnimi potrebami (po Hallwickovi metodi).

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Z Zakonom o športu (junij 2017) je ukinjen naziv vaditelja plavanja. Veljavna sta naziva učitelj plavanja ali trener plavanja. Tisti z diplomo vaditelja plavanja lahko izvajajo učenje plavanja le v prehodnem obdobju – do junija 2020. Po tem obdobju pa bo mogoče opravljati le učenje plavanja s pridobljenim nazivom Učitelj plavanja.

Učitelj plavanja mora registrirati podjetje

Potrebujete zanesljiv računovodski servis?

Za opravljanje dejavnosti učenja plavanja mora, kot katerokoli drugo dejavnost, podjetnik registrirati podjetje. Pri nas lahko izredno enostavno in brezplačno registrirate status samostojnega podjetnika. Status s.p. je izredno fleksibilna in enostavna oblika. Lahko ga imate odprtega samo v času sezone in ga za druga obdobje zaprete. Vsi ti postopki se vršijo v okviru naše VEM točke – kjer Vam pomagajo naši svetovalci.

Podjetje mora registrirati dejavnost »Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije« (SKD 85.510). Same licence ni potrebno prinesti na postopek registracije, a je ta potrebna za izvajanje same dejavnosti.

Pravni nasvet

Tudi učitelj plavanja potrebuje računovodjo

Vodenje administrativnih in računovodskih nalog povezanih z obveznostmi, ki jih ima podjetnik, je lahko v določenih situacijah nesorazmerno. Tako si je pametno olajšati delo z izbiro pravega računovodja. Pri podjetju Data d.o.o. imamo v tem že skoraj 30 let izkušenj in nudimo vodenje knjig tako samostojnim podjetnikom kot večjim družbam. Tudi registracijo s.p. ali d.o.o. lahko opravite pri nas – brezplačno in vse na enem mestu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja