Go to Top

Turistični aranžmaji odpovedani zaradi višje sile? Kaj pripravlja vlada?

Turistični aranžmaji in odpoved le-teh v primeru višje sile so predmet posebne obravnave. Bi želeli zaradi trenutne višje sile sami odpovedati turistični aranžma in potovanje? So Vaš turistični aranžma z upoštevanjem pravil glede okužb s koronavirusom odpovedali v agenciji?  Predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Tržnega inšpektorata RS, Evropskega podjetniškega centra in Združenja turističnih agencij, so se včeraj sestali in začeli preučevati, kako rešiti nastalo situacijo v dobrobit potrošnikov.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Menite, da bi bil za nastalo situacijo potreben  posvet pri pravnem strokovnjaku?

Kontaktirajte podjetje Data d.o.o. za strokovni pravni posvet v zvezi s poslovanjem in ukrepi v Vašem podjetju! Pri podjetju Data d.o.o. lahko koristite pomoč pri pravilni pravni razlagi pogodb in sporazumov, pogodb o zaposlitvi, kot tudi možnosti ukrepanja v nastali situaciji.

Potrošnik: »Turistični aranžmaji so odpovedani! Kaj zdaj?«

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V času izrednih razmer so med drugimi predstavniki MGRT in  Združenja turističnih agencij pričeli s preučevanjem in iskanjem rešitev za nastalo škodo, ki so jo utrpeli plačniki potovanj pri posameznih potovalnih agencijah. Dogovorili so se, da  poiščejo pravne podlage v okviru predlaganih možnosti in nato v naslednjih dneh obvestijo javnost.

Vedno je priporočljivo prebrati splošne pogoje turistične agencije, kjer so bili kupiljeni turistični aranžmaji!

Tržni inšpektorat opozarja, da morajo potrošniki pred sklenitvijo pogodbe za turistični aranžma prebrati tudi splošne pogoje turistične agencije. Seveda tudi tiste, ki se nanašajo na zavarovanje rizika odpovedi.

Informativni izračun plače

Primer, ko turistični aranžmaji ne izpolnjujejo pričakovanj?

V kolikor destinacija, ki ste jo izbrali, ni zadovoljila pričakovanj oziroma opisu v katalogu, ureja to Pogodbo o organiziranju potovanja,  Obligacijski zakonik (OZ), ki določa pravice in obveznosti obeh strank, način podaje reklamacij in zahtevke. Turistični aranžmaji so pravno urejeni tudi v Zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot). Več o temu si preberite tukaj.

Vir: MGRT

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja