Go to Top

Tuji podjetniki v Sloveniji: Cristian Tomassini

Cristian Tomassini je bil v »prejšnjem življenju« voznik dirkalnih avtomobilov, danes pa je uspešen poslovnež.

V zadnjih letih je živel v Dubaju in v svetovalnem podjetju vodil oddelek za oglaševanje v motociklističnem športu. »Letos sem se odločil, da se bom preselil v Evropo. To ni bilo enostavno, ker nisem državljan Evropske unije, prihajam namreč iz San Marina. A zahvaljujoč Sloveniji in predvsem podjetju Data sem lahko zaprosil za delovno dovoljenje v Sloveniji,« pravi Tomassini.

Pred nekaj meseci je namreč začelo poslovati njegovo podjetje KRT Independent Contractor d.o.o., ki zagotavlja sponzorstva in promocijske storitve po vsem svetu. Osredotoča se predvsem na stranke, ki jih zanima oglaševanje v motorističnem športu. KRT je sicer mlado podjetje, a Tomassini, ki je v njem lastnik in direktor, ima dolgoletne izkušnje kot poslovnež. Poleg tega se lahko zanese na podporo svojih strokovnih partnerjev, agentov in kolegov v številnih državah po svetu.

Navdušen nad Slovenijo in Dato

»Hkrati z ustanovitvijo podjetja sem v Sloveniji zaprosil za delovno dovoljenje in dovoljenje za bivanje. Istočasno sem začel iskati hišo. Prav pred nekaj dnevi so mi slovenske oblasti izdale obe dovoljenji. Pravzaprav sem bil zelo navdušen nad učinkovitostjo in hitrostjo tako slovenskih oblasti kot tudi podjetja Data,« je dejal.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Zakaj ravno Slovenija?

»Naš posel je globalen, imamo stranke s celega sveta. Zato mora podjetje imeti sedež v državi, ki je močno mednarodno usmerjena, ima učinkovit sistem in dobro lokacijo. Slovenija odlično ustreza vsem tem zahtevam,« razlaga Tomassini. Zanj je bilo pomembno tudi, da je Slovenija v Evropski uniji, kjer povezuje vzhodno in zahodno Evropo, ter da je majhna, a stabilna država, kjer davčno breme za podjetja ni prehudo. Slovenija ima tudi zanimivo mrežo dogovorov o dvojnem obdavčevanju. Za njegovo podjetje je izrednega pomena dobra logistična povezava in dostopnost mednarodnega letališča z rednimi leti med evropskimi mesti.

»A najpomembneje je bilo, da je v Sloveniji neverjetno veliko visoko usposobljenih delavcev. Poleg tega je stopnja izobrazbe Slovencev visoko nad evropskim povprečjem. Poslovanje v tuji državi običajno prinaša številne izzive, med drugim jezikovne ovire, kar je v vseh državah Evropske unije velik problem – a v Sloveniji, posebno v Ljubljani, to očitno sploh ni težava,« opaža podjetnik. Po njegovem mnenju je Slovenija pripravljena in sposobna za sodelovanje s tujci in podjetji v tuji lasti – in ravno to našo državo naredi najbolj dostopno in najbolj zanimivo za tuje investitorje med vsemi državami Evropske unije.

Tomassinijevo podjetje na področju oglaševanja in promocije ponuja storitve promocije blagovnih znamk in poslovnega razvoja. Osredotoča se predvsem na oglaševanje v motosportu. V tem športu sta najbolj popularni in prestižni tekmovanji Formula 1 in MotoGP. KRT posluje na obeh dirkalnih področjih, avtomobilskem in motorističnem, a svetovno prvenstvo MotoGP je njihov najpomembnejši program. Vsako tekmo v živo spremlja  400 milijonov gledalcev v 207 državah sveta, ogledi videov pa dosegajo milijardo. Vsak dirko spremlja več kot 600 različnih medijev, na njej pa oglašujejo vse najpomembnejše globalne blagovne znamke.

Tuji podjetniki v Sloveniji cenijo podporo Date

Data s svojimi izkušenimi svetovalci podpira slovenske in tuje podjetnike, ki v Sloveniji ustanavljajo podjetje. Naši svetovalci so ključni podporniki tujih podjetnikov tudi pri pridobivanju različnih dovoljenje. Po ustanovitvi podjetja pa nudimo kakovostno davčno in pravno svetovanje. Omogočamo pa tudi uporabo virtualne pisarne, o tem smo pisali v prispevku Še nimate poslovnega naslova? Izberite virtualno pisarno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja