Go to Top

Tržni inšpektorji bodo pod drobnogled vzeli sejemsko in spletno prodajo

Inšpekcije so objavile strateške usmeritve za letošnje leto. Na koga se bodo spravili tržni inšpektorji?

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Zaradi velikega števila zakonskih in podzakonskih predpisov, ki jih nadzirajo tržni inšpektorji, vsako leto ne morejo pregledati vseh področij. Razlog za to je tudi pomanjkanje kadrovskih in finančnih virov. Kljub temu pa vsako leto izberejo nekaj področij, kjer so tveganja za kršitve največja. V strateških usmeritvah za leto 2018 so tako izpostavili 45 področij.

Nadzore bodo tako med drugim izvajali na področju:

 • cen dimnikarskih storitev,
 • čezmejnega opravljanja drugih dejavnosti,
 • čezmejnega opravljanja obrtnih dejavnosti,
 • davčnega potrjevanja računov
 • izdajanja navodil za uporabo in drugih listin v slovenskem jeziku,
 • izpolnjevanja minimalnih tehničnih pogojev v trgovini,
 • opravljanja gostinske dejavnosti,
 • označevanja obutve in tekstila v prodaji.

Pod drobnogledom bo prodaja prek spleta in prodaja na stojnicah

tržni inšpektorjiPoleg navedenega bodo tržni inšpektorji natančneje pregledovali prodajo prek spleta, ki je vse bolj razširjena. Kot ponavadi, pa se bodo tržni inšpektorji lotili tudi podjetnikov, ki prodajajo na stojnicah oziroma se udeležujejo različnih sejmov. Pri tem opozarjamo, da mora biti prodaja na stojnici ustrezno registrirana. Ne glede na to, s katero dejavnostjo se v vašem podjetju ukvarjate, morate za prodajo na stojnici imeti registrirano tudi eno izmed spodnjih dejavnosti:

 • 47.810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki
 • 47.820 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah s tekstilijami in obutvijo
 • 47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom (sem sodi prodaja preprog, knjig, igrač, okraskov …)

>>> Doregistracijo dejavnosti lahko brezplačno opravite na VEM točki Data. Pokličite nas na 01 600 15 30 ali nam pišite na data@data.si!

Paziti morate tudi, kdo vam na stojnici lahko pomaga pri delu. Ko se odpravljate na sejem, pa ne smete pozabiti ustrezno označiti cen in davčno potrditi vseh računov.

Tržni inšpektorji tudi nad sobodajalce

Skupaj z drugimi inšpekcijami bodo tržni inšpektorji v letu 2018 med drugim poostreno nadzirali področje nastanitev. Zanimala jih bo predvsem oddaja sob in stanovanj prek platforme Airbnb.

Posameznik se lahko odloči za oddajanje nepremičnin in oglaševanje prostih kapacitet v turistične namene (npr. preko Airbnb ali Booking) le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. Če oddajanje nepremičnin ni ustrezno priglašena, oseba, ki se s tem ukvarja, opravlja delo na črno.

Več o tem, kako za ta namen poskrbeti za ustrezno ustanovitev podjetja, preberite v prispevku Oddajanje sob gostom: Ni treba, da imate s.p..

>>> Razlike med s.p. in d.o.o. brezplačno pojasnjujemo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Poleg zgoraj navedenih aktivnosti, bodo tržni inšpektorji obravnavali tudi vse prejete prijave in pritožbe. Glede na trende iz preteklih let predvidevajo, da bodo prejeli približno 5000 prijav, ki bodo podlaga za opravljanje inšpekcijskih nadzorov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja