Go to Top

Trgovine na Hrvaškem – nič več odprte vsako nedeljo?!

Trgovine na Hrvaškem naj ne bi bile več odprte vse nedelje v letu. Koliko nedelj bodo trgovine na Hrvaškem lahko odprte? Katere bodo izjeme? Od kdaj so v Sloveniji zaprte trgovine ob nedeljah?

Kdaj bo izplačilo dohodnine 2022?

Kaj predvideva predlog zakona?

Na Hrvaškem je trenutno aktualen predlog zakona o trgovini, po katerem bodo lahko trgovine na Hrvaškem odprte 16 nedelj na leto. S tem želijo delavcem omogočiti več pravic ter lažje usklajevanje družinskega življenja. V predlogu so predvidene tudi izjeme. Ob nedeljah bodo odprte trgovine na Hrvaškem, ki so na železniških in avtobusnih postajah ter na letališčih, v pristaniščih, na ladjah, bencinskih črpalkah ter v bolnišnicah, hotelih in kulturnih objektih. Prav tako pa bodo lahko ob nedeljah odprte tudi tržnice.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Trgovci bodo lahko sami določili, katere nedelje bodo trgovine na Hrvaškem odprte

Predlog zakona želijo uveljaviti z letošnjim julijem. Trgovci bodo lahko sami določili, katerih 16 nedelj bodo imeli trgovine odprte. Če bodo imeli trgovine odprte v nedeljo, bo največje število delovnih ur lahko znašalo 105 ur. Za delo od ponedeljka do sobote pa je dovoljenih 90 delovnih ur. Za leto 2023 sicer 16 dovoljenih nedelj ne bo štelo v nedelje, ki so bile delovne od začetka veljavnosti zakona, ki naj bi bil julija letos.

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Pri nas so trgovine ob nedeljah zaprte od 2020

Če bodo trgovine na Hrvaškem lahko odprte 16 nedelj na leto, v Sloveniji velja, da je večina trgovin ob nedeljah in praznikih zaprtih. Zakon o trgovini (ZT-1) se je spremenil leta 2020. A tudi pri nas so določene izjeme, ki lahko obratujejo ob nedeljah. To so prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, prodajalne na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni prevoz, letališčih, železniških in avtobusnih postajah in bolnišnicah. Nedolgo nazaj pa so bile med izjeme uvrščene še prodajalne v muzejih ter turističnoinformacijskih centrih.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja