Go to Top

Tokrat je šel za med DDV od uvoza blaga

Kot se za soboto spodobi, preverjamo, kaj ste naši bralci v minulem tednu najbolj brali in tokrat ugotavljamo, da se šel najbolj za med članek o spremembah obračunavanja DDV od uvoza blaga. Še vedno pa na lestvici branosti kraljuje predlog nove dohodninske lestvice, novica o regresu za letošnje leto, na lestvico pa se je prebil tudi članek o prodaji gob – preko osebnega dopolnilnega dela ali preko samozaposlive?

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste novi v poslu? Na DATI vas seznanjamo z vsemi osnovnimi poslovnimi pojmi, ki slej ko prej doletijo vsakega podjetnika. Pridete tudi vi?

Več informacij

DDV od uvoza blaga na lestvici branosti

Za davek na dodano vrednost – DDV od uvoza uvozu blaga, za katerega je obveznost obračuna DDV nastala od včeraj, 1. julija 2016 dalje, veljajo nova pravila. DDV od uvoza blaga s strani davčnega zavezanca v Republiki Sloveniji se bo po novem obračunal preko obračuna DDV oziroma na podlagi samoobdavčitve in ne s carinsko deklaracijo kot uvozna dajatev neposredno ob uvozu blaga. Korist od tega bodo imeli prejemniki blaga, saj jim ne bo treba financirati uvoznega DDV. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1I) je začel veljati januarja letos.

Prijava na seminar ABC poslovanja

Prodaja gob

Zanimal vas je tudi članek o tem, kako se najbolje izplača prodajati gobe. Če nabirate gobe kot izvajalec osebnega dopolnilnega dela (ODD) iz liste B (Pravilnik o osebnem dopolnilnem delu), potem se prodaja gob lahko izvaja le za gobe v njihovi osnovni obliki, ki ste jih nabrali in ne na primer posušene jurčke, zmrznjene lisičke, vložene štorovke. Več: Prodaja gob preko ODD ali s. p., to je zdaj vprašanje.

Regres 2016 – delodajalci so ga morali izplačati do četrtka

DDV od uvoza blagaDelodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta – tega določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) – izplačati regres za letni dopust najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Višina regresa je zakonsko določena v višini minimalne plače, ki za delo s polnim delovnim časom od 1. januarja 2016 dalje znaša 790,73 evra bruto, kolektivna pogodba pa lahko določa tudi višji regres. Več:

Prijava na seminar ABC poslovanja

Predlog nove dohodninske lestvice

Tokrat je šel najbolj za med članek o spremembah obračunavanja DDV od uvoza blaga!

Klikni in deli

Osnovni okvir predloga predvideva, da bi na strani davčne razbremenitve dela prišlo do spremembe: v veljavo bi stopila nova dohodninska lestvica, ki bi uvedla nov dohodninski razred ter novo razporeditev odmernih odstotkov, ter razbremenitve dela plače za nagrajevanje zaposlenih pri doseganju poslovne uspešnosti. Več: Nova dohodninska lestvica predlaga nov dohodninski razred.

Prijava na seminar ABC poslovanja

Imate vprašanje v zvezi s podjetništvom? V kolikor potrebujete pomoč podjetniških strokovnjakov, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na [email protected] Več o naših storitvah si preberite tukaj.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja