Go to Top

Subvencionirana vozovnica: jo vaš dijak že ima?

Subvencionirana vozovnica integriranega javnega potniškega prometa za šolsko leto 2018/2019 je za dijake v prodaji od danes naprej.

Subvencionirana vozovnica je naprodaj na številnih prodajnih mestih. Vlogo za odobritev ali podaljšanje vozovnice lahko dijaki oddajo tudi prek spleta. Elektronsko vlogo so uvedli lani in tako skrajšali čakanje v vrstah na prodajnih mestih prevoznikov. Študenti bodo vozovnico lahko kupili od 21. septembra dalje.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Ko se otroci odločajo za svoj poklic, je smiselno, da starši razmislijo o možnosti samozaposlitve. Vabimo vas na brezplačno izobraževanje o prednostih in slabostih zaposlitve. Svoje podjetje lahko hitro in brezplačno ustanovite na VEM točki Data, kjer vas tudi na nadaljevanju vaše podjetniške poti podpiramo z računovodskimi storitvami, izobraževanji in podjetniškim svetovanjem. Tako bo takrat, ko bodo otroci zaključili s šolanjem, družinski posel že dobro zasidran.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Subvencionirana vozovnica – jo kupujete prvič?

  • Prvi nakup: z digitalnim potrdilom morate na portalu eUprave izpolnili vlogo, ki je dostopna na spletnem portalu ministrstev za javno upravo in za izobraževanje, znanost in šport ter na prodajnih mestih prevoznikov. Vlogo mora potrditi tudi šola, kamor je dijak vpisan, ali pa je potrebno priložiti potrdilo o vpisu. V predal Moja eUprava prejmejo potrdilo o oddaji in odobritvi vloge. Z natisnjeno vlogo ali njeno številko lahko na prodajnih mestih plačate in prevzamete vozovnico.
  • Dijak, ki že ima vozovnico: z digitalnim potrdilom morate na portalu eUprave izpolniti vlogo za podaljšanje. V predal Moja eUprava prejmete potrdilo o oddaji in odobritvi vloge. Z natisnjeno vlogo ali njeno številko lahko na prodajnih mestih plačate in prevzamete vozovnico. Na potrdilu je tudi šifra vloge, s katero lahko vozovnico kupite na spletu.

Vlogo lahko vloži tudi zakoniti zastopnik mladoletnega upravičenca. Pozor: za uporabo portala eUprave potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo.

Vozovnice je sicer mogoče kupiti po vsej Sloveniji. Seznam prodajnih mest (večinoma avtobusne in železniške postaje) je objavljen na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.

Nadaljnji postopek je odvisen od tega, ali dijak že ima elektronsko kartico:

  • Vsem, ki že imajo elektronsko kartico, se bo enotna vozovnica samodejno naložila ob prvi uporabi na mobilnem terminalu integriranega javnega potniškega prometa.
  • Vsi, ki enotno vozovnico kupujejo prvič, morajo kartico osebno prevzeti na prodajnih mestih prevoznikov.

Vlogo lahko tudi natisnete in jo odnesete na prodajno mesto.

Cene vozovnice ostajajo enake

subvencionirana vozovnicaSubvencionirana vozovnica je strošek, ki ostaja na isti ravni kot lani. Osnovna subvencionirana mesečna vozovnica je namenjena dijakom in študentom, ki se dnevno vozijo v šolo ali na fakulteto. Do nje so upravičeni vsi, ki imajo od kraja stalnega prebivališča do kraja izobraževanja več kot dva kilometra. Cena je odvisna od oddaljenosti. Mesečna vozovnica za razdaljo do 60 kilometrov stane 25 evrov, med 60 in 90 kilometrov 35 evrov, za razdaljo več kot 90 kilometrov pa 55 evrov.

Tisti, ki se domov vozijo samo ob koncih tedna in jim med krajema stalnega prebivališča in študija zadostuje deset voženj v enem mesecu, bodo za mesečno vozovnico za 10 voženj odšteli 20 evrov. Upravičenci do subvencionirane vozovnice lahko z doplačilom kupijo tudi vozovnico za mestni promet. Za Ljubljano doplačajo deset, za Maribor pet in za Jesenice 15 evrov. Tako bo mesečni strošek prevoza za dijaka iz Maribora, ki med tednom živi v Ljubljani in se po njej vozi z mestnimi avtobusi, se konec tedna odpelje v Maribor in v ponedeljek zjutraj nazaj v Ljubljano, 30 evrov. Dijak, ki se vsak dan vozi denimo iz Postojne v Ljubljano, po Ljubljani pa se vozi z mestnimi avtobusi, pa bo za subvencionirano vozovnico odštel 35 evrov.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Ugotavljate, da s svojo plačo ne morete pokriti vseh stroški za preživljanje družine? Vabljeni na brezplačen seminar, kjer vam pomagamo ugotoviti, ali lahko s svojo poslovno idejo zaslužite. Ob naši podpori velik del podjetnikov svoj s.p. kasneje preoblikuje v d.o.o., v katerem boljše delovno mesto omogočijo še drugim. Ko boste na tej točki, vam svetujemo udeležbo na našem novem brezplačnem seminarju, kjer predstavljamo vse obveznosti, ki jih delodajalcem nalaga slovenska zakonodaja.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja