Go to Top

Subvencije za podjetnike – lažji začetek

Subvencije so na voljo, le najti jih je treba!

Imate dobro poslovno idejo, ne pa kapitala za njeno uresničitev? Ste prepričani, da vam bo posel stekel po nekaj mesecih, a si želite subvencije, da posel steče? Vam do odločite o ustanovitvi podjetja manjka samo še finančna spodbuda?

Odločitev o financiranju je ena najpomembnejših ob ustanovitvi podjetja. Na to podjetnike vedno opozorijo tudi referenti na naši VEM točki. Zato velja, naj podjetnik začetnik izbere dobrega računovodjo. O veliki vrednosti dobrega računovodja smo že pisali. Enako velja za že uveljavljene podjetnike. Ko se denimo lotijo širitve podjetja in na novo zaposlujejo, je zlata vreden nasvet izkušenega kadrovskega svetovalca. Na ostale pasti ob ustanovitvi podjetja pa vas opozorimo na brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Za nove podjetnike le polovica prispevkov

subvencijeČe iščete subvencije, je dobra spodbuda že uveljavljanje plačila nižjih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pravica velja za vse samostojne podjetnike, ki se prvič vpišejo v register podjetij. Ti namreč prvo leto poslovanja plačujejo samo 50 odstotkov prispevkov. Drugo leto pa plačujejo 70 odstotkov prispevkov. O tem smo več pisali v prispevkih Polovični prispevki PIZ niso subvencija Oprostitev plačila prispevkov za s. p. izključno ob prvem vpisu v poslovni register in Za samozaposlitev oprostitev plačila prispevkov za PIZ.

Imate otroka, mlajšega od treh let in se podajate na samostojno podjetniško pot? Torej lahko po samozaposlitvi na Centru za socialno delo uveljavljate  plačilo prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva.

Če nimate strica iz ozadja, je še veliko drugih možnosti za finančno podporo dobremu projektu. Na Dati redno zbiramo podatke o aktualnih podjetniških razpisih. Kar konkretne spodbude veljajo za slabše razvite občine. Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo denimo objavlja razpis za spodbujanje začetnih investicij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju občin Osilnica, Semič, Metlika, Kočevje, Črnomelj, Loški Potok in Kostel v letih 2019 in 2020. Slovenski podjetniški sklad pa razpisuje Mikrokredite na problemskih območjih v Republiki Sloveniji.

problemsko območjevišina razpisanih sredstev
Maribor z okolico v višini 4.220.000,00 EUR
Pomurje3.240.000,00 EUR
Pokolpje 2.590.000,00 EUR
Hrastnik, Radeče, Trbovlje 1.950.000,00 EUR

Preverite subvencije v svoji občini!

Številne slovenske občine spodbujajo razvoj podjetništva s subvencijami. Recimo Občina Postojna razpisuje subvencije upravičenih stroškov (stroški računovodje, stroški pavšalnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje) za delovanje mladih podjetij, starih manj kot tri leta. Preverite razvojne spodbude v svoji občini! V veliko pomoč so lahko tudi razpisi regionanih razvojnih agencij.

Če imate dobro poslovno idejo na področju turizma (morda turistično vodenje kot podjetniška dejavnost) in bi poslovali na območju vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji, si oglejte Javni razpis za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji.

Podjetnik v majhnem podjetju mora vsakodnevno nase prevzemati večino poslovnih funkcij, ki jih poznamo iz korporativnega sveta.

Razmišljate o poslovanju v tujini?

Preberite javni razpis SPIRIT Slovenija Spodbujanje partnerstev za učinkovitejši nastop na tujih trgih 2018 – 2019. Nato pa se oglasite pri naših izkušenih svetovalcih za vstop na tuje trge. Preberite tudi prispevek o nastopu na mednarodnih sejmih v tujini.

Če pa nameravate za širitev poslovanja najeti bančni kredit, so vam lahko v pomoč različne garancije, denimo Podjetniškega sklada RS (garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere). Preverite tudi ponudbo SID banke, saj ponuja ugodne kredite. Denimo za financiranje tehnološko-razvojnih projektov in za »zelenih projektov«. Za naložbe v varstvo okolja pa subvencije ponuja Eko sklad.

Razmišljate o širjenju poslovanja in zaposlovanju? Obrnite se na naše izkušene kadrovske svetovalce. O subvencijah pri zaposlovanju smo že pisali, trenutno so aktualne naslednje subvencije Zavoda RS za zaposlovanje. Veljajo predvsem za zaposlovanje mladih in zrele populacije (do 30 in nad 55 let – o prednostih pri zaposlovanju starejših smo že pisali).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja