Go to Top

Subvencija za plačilo vrtca in štipendija bosta zamujali

Subvencija za plačilo vrtca in izplačilo državnih štipendij bodo morda za nekaj mesecev zamujali

Subvencija za plačilo vrtca in izplačilo državnih štipendij bodo morda za nekaj mesecev zamujali. Tako opozarjajo zaposleni na centrih za socialno delo. Na ministrstvu pravijo, da bo zamuda trajala največ mesec dni.

O težavah so mediji obvestili prav socialni delavci s centrov za socialno delo, ki menijo, da bi moralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejemnike opozoriti na zamudo. Na ministrstvu pa zagotavljajo, da izvajajo vse aktivnosti, da do večjih zamud ne bo prišlo. Socialni delavci menijo, da bodo odločbe o državnih štipendijah in subvencija za plačilo vrtca lahko zamujale celo do konca leta. Ministrstvo pa to možnost odločno zanika.

>>> Si želite sami oblikovati prihodnost svoje družine in ne biti več odvisni od države? Vse prednosti in slabosti samozaposlitve lahko spoznate na našem brezplačnem izobraževanju! Na VEM točki Data pa lahko tudi hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Zamuda vsekakor bo

subvencija za plačilo vrtcaDo zamude pa bo vsekakor prišlo in sicer zaradi prenove informacijskega sistema IS CSD2 zaradi novele zakona o štipendiranju. V ta sistem namreč zaposleni na centrih za socialno delo vnašajo podatke iz vlog. Na centrih za socialno delo zato vsaj do 15. septembra ne smejo vnašati vlog za dodelitev državnih štipendij. Prav tako ne smejo odločati o vlogah za državne štipendije, ker te ne bodo v skladu z novimi predpisi.

Odločbe o dodelitvi oziroma nadaljnjem prejemanju državnih štipendij naj bi dijaki prejeli septembra ali oktobra, študentje pa oktobra ali novembra – tako kot vsako leto do sedaj, pravijo na ministrstvu. Nadgradnja informacijskega sistema IS CSD2 naj bi odločanje o pravici do državne štipendije zamaknila za največ mesec dni. Dodajajo še: če bi bilo drugače, če se bo pri nadgradnji informacijskega sistema dodatno zapletlo, bomo seveda javnost pravočasno obvestili.

Sicer pa se po zakonu državna štipendija vedno nakazuje za pretekli mesec. Dijaki in študentje tako nikoli niso dobili nakazila državne štipendije septembra oziroma oktobra, ampak mesec ali dva kasneje (odvisno od tega, kako hitro je pristojni center za socialno delo obravnaval njihovo vlogo).

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Informativni izračun bo poenostavil odločanje

Z ministrstva še pojasnjujejo, zakaj je nadgradnja informacijskega sistema IS CSD2 sploh potrebna. Obeta se nam namreč poenostavitev sistema, saj novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-G) vpeljuje informativni izračun. Vložitev vloge bo tako potrebna samo za prvo dodelitev državne štipendije. Po preteku enoletnega obdobja štipendistu za nadaljnje prejemanje štipendije ne bo treba več vložiti vloge z vsemi dokazili. Odločanje o tej pravici bo potekalo z avtomatičnim informativnim izračunom. Informacijski sistem bo avtomatično preveril vse državne štipendije in pridobil podatke za novo odločanje.

Za izvedbo informativnega izračuna pri pravici državne štipendije so bile potrebne spremembe Zakona o štipendiranju (ZŠtip-1B). Vlada ga je sicer sprejela že konec januarja, zaradi odstopa predsednika vlade pa je bil v državnem zboru obravnavan šele aprila. In šele po sprejetju zakona je bilo omogočeno delo za nadgradnjo informacijskega sistema IS CSD2.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in koristih novic!

Štipendija vpliva na plačilo vrtca

Odločanje o pravici do državne štipendije pa vpliva na odločanje o znižanem plačilu vrtca. Državna štipendija se namreč šteje kot dohodek družine in zato vpliva na višino subvencija za plačilo vrtca. Če torej upravičenec v istem mesecu vloži vlogo za državno štipendijo in za znižano plačilo vrtca, mora CSD najprej odločiti o državni štipendiji in šele potem o pravici do znižanega plačila vrtca.

Na ministrstvu predvidevajo, da bo nadgradnja sistema za odločanje o državnih štipendijah zaključena konec avgusta 2018. Zato pri odločanju o vlogah za znižano plačilo vrtca, ki so bile vložene avgusta, povečanja zamud zaradi nadgradnje sistema (o državnih štipendijah) ne pričakujejo.

Kot smo že pisali, je največ vlog za znižano plačilo vrtca vsako leto konec avgusta. Poiščite torej odločbo, ki ste jo prejeli od pristojnega centra za socialno delo in preverite, do kdaj velja subvencija za plačilo vrtca. Če je odločba veljavna do 31. avgusta 2018, morate novo vlogo oddati v tem mesecu.

Z ministrstva še sporočajo, da uvajajo avtomatičen informativni izračun za vse letne pravice prav zato, da bi se izognili zamudam, ki zaradi številčnih vlog nastanejo v avgustu in septembru. Med njimi so predvsem štipendije in subvencija za plačilo vrtca.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja