Go to Top

Stroški reprezentance – FURS bo priznal višje zneske!

Stroški reprezentance bodo priznani v višjem znesku

Stroški reprezentance, ki so davčno priznani v davčnem obračunu, se s 01.01.2022 spreminjajo z novim ZDDPO-2, in sicer se dvigajo iz 50% na 60%. Sprememba bo veljala enako za podjetja kot tudi za podjetnike.

Informativni izračun plače

Stroški reprezentance so lahko pod davčnim drobnogledom

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Stroški reprezentance se pojavljajo kot stroški v podjetjih in pri podjetnikih ob poslovnih stikih s poslovnimi partnerji. To so fizične osebe, ki niso zaposlene, in pravne osebe, ki predstavljajo na nek način partnerja tega podjetja oz. potencialnega partnerja. Stroški nastanejo ob različnih dogodkih, med katerimi so najpogostejši:
– delovni sestanki
– poslovni zajtrki, kosila, večerje
– svečani obredi ter
– nakupi poslovnih daril.

Podjetje ali podjetnik mora ob morebitnem davčnem pregledu predstaviti relevantne podatke o nastalih stroških iz tega naslova. Stroški reprezentance morajo biti pojasnjeni z opredelitvijo oseb in z dokumentacijo s katero se dokazuje obstoj partnerstva (npr. pogodba o sodelovanju). Pri izkazovanju stroškov v povezavi s potencialnimi strankami, s katerimi kasneje morda ni prišlo do sodelovanja, je potrebno utemeljiti upravičenost znižanja davčne osnove s stroški reprezentance.

davčno svetovanje

Poslovna darila se upoštevajo kot stroški reprezentance ne glede na to ali imajo logotip podjetja ali ne. Na primer, če svojemu partnerju podarimo steklenico vina, s posebno etiketo, na kateri je logotip našega podjetja, se šteje kot reprezentanca.

O poslovnih darilih smo že nekajkrat prej pisali – predvsem v prispevku “Poslovna darila in obdavčitev: ali in kdaj so obdavčena?” …

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Delno priznan odhodek

Stroški reprezentance se skladno s ZDDPO-2 obravnavajo kot delno priznan odhodek za znižanje davčne osnove pri izračunu davka. Spadajo v enako kategorijo kot stroški nadzornega sveta. Po trenutni zakonodaji je višina priznanih stroškov 50%. Sprememba, ki se nam obeta v letu 2022 prinaša dvig priznanega odhodka na 60%. Navedeno bo veljalo tako za podjetja, kot tudi za podjetnike.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

 

Praktičen primer razlike pri davčno priznanem odhodku v 2021 in 2022

Za lažjo predstavo:

– v letu 2021 znašajo stroški reprezentance: 15.000 eur
o davčno priznan odhodek (50%): 7.500 eur
– v letu 2022 bodo znašali stroški reprezentance: 15.000 eur
o davčno priznan odhodek (60%): 9.000 eur

Razlika se bo odražala v nižji davčni osnovi (za 1.500 eur) za davek od dohodka pravnih oseb pri podjetjih ter davka iz dejavnosti pri podjetnikih. Za podjetnike primerjave ne moremo prikazati, saj je stopnja davka odvisna od davčne osnove posameznike in razreda progresivne dohodninske lestvice.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pri podjetjih pa bodo stroški reprezentance iz zgornjega primera vplivali na višino davka, in sicer po le-ta nižji za 285 eur (1.500 eur krat 19 %).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja