Go to Top

Stroški odprtja podjetja – koliko znašajo, če odpirate s.p. ali d.o.o.?

Stroški odprtja podjetja predstavljajo eno prvih skrbi, s katero se bodoči bodoči podjetnik sooči, ko se želi podati na samostojno pot. A dejstvo je, da se jim lahko tudi izogne.  Za pomoč pri tem vprašanju se obrnite na naše izkušene podjetniške svetovalce. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si!

Ustanovite podjetje z najboljšimi strokovnjaki

Stroški odprtja podjetja so odvisni od oblike podjetja, ki ga odpirate

V kolikor želite odpreti sp (redni ali »popoldanski«), denarja ob registraciji ne potrebujete. Kljub tem je seveda dobro, da razpolagate z nekaj prihranki. V mislih je potrebno imeti, da sprva morda še ne boste veliko zaslužili, določne stroške s podjetjem pa boste kljub temu imeli. Kako visoki bodo, zavisi od vaše dejavnosti in opreme, s katero že razpolagate. Po odprtju rednega s.p. boste morali plačevati tudi obvezne prispevke za socialna zavarovanja. Vendar pa je tudi pri popoldanskem s.p. obvezno plačevanje pavšalnih prispevkov.

Informativni izračun plače

Drugače je s posamezniki, ki načrtujejo odprtje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Ti morajo po zakonu o gospodarskih družbah ob ustanovitvi zagotoviti osnovni kapital v višini najmanj 7.500 EUR. Ta znesek je lahko tudi višji, nižji pa ne sme biti. Osnovni kapital je lahko zagotovljen v denarju ali v obliki osnovnih sredstev. Osnovna sredstva v tem primeru najpogosteje pomenijo nepremičnino, vozilo ali opremo, ki bo služila dejavnosti.

Prispevki za popoldanski s.p.

Ustanovite podjetje

Vse o normiranem s.p.!

Denar ali osnovna sredstva – od tega je odvisen postopek registracije d.o.o.

V kolikor bodoči družbenik razpolaga s 7.500 EUR, lahko postopek registracije brezplačno uredi na DATA točki. Če pa bo za osnovni kapital namenil osnovna opredmetena sredstva, postopka registracije d.o.o., ne more opravljati brezplačno na DATA točki, ampak proti plačilu v katerikoli notarski pisarni. Še pred obiskom notarja mu mora sodni cenilec ovrednotiti osnovna sredstva in pripraviti zapisnik.

Kakšne so prednosti, če ustanovite d.o.o.?

Ali je strošek ob odprtju podjetja potrebno poravnati na postopku registracije?

Posameznik  na postopek registracije ne nosi denarja. Po registraciji ga položi na začasni račun, ki ga po registraciji odpre na izbrani banki. Od banke dobi potrdilo o vplačilu, ki ga čim prej vrne referentu DATA točke, da ta lahko ta vlogo odda na registrsko sodišče. V približno tednu dni podjetnik po pošti prejme sklep o vpisu družbe v register podjetij. Prejem sklepa sodišča pomeni, da se lahko vrne nazaj na banko in začasni račun spremeni v poslovni račun. Od tistega trenutka naprej družba razpolaga s 7.500 EUR za tekoče poslovanje.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!