Go to Top

Štiridnevni delovni teden v Sloveniji – malo bo treba še počakati?!

Štiridnevni delovni teden v Sloveniji je pred nekaj časa napovedalo ministrstvo za delo. Bolje rečeno, za marec je bila napovedana zakonska podlaga, ki bi omogočila tudi štiridnevni delovni teden v Sloveniji, a očitno se bo nekoliko zamaknilo. Kdaj bi naj bila zdaj zakonska podlaga uveljavljena?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Kdaj bi naj bil štiridnevni delovni teden v Sloveniji tudi zakonsko urejen?

Napovedano je bilo, da bi naj bila zakonodaja za štiridnevni delovni teden v Sloveniji nared marca. A do tega še ni prišlo. Vlada se namreč pri pripravi novele zakone o delovnih razmerjih še vedno usklajuje s socialnimi partnerji. Po novem bi se naj pogajanja zaključila v prvi polovici leta 2023. Po nekaterih informacijah pa glede ureditve štiridnevnega delovnega časa ni večjih neskladij. Ideja je namreč, da bi bili štiridnevni delovnik prostovoljna odločitev delodajalca. Bi pa se naj s temi spremembami omogočilo, da bi lahko bil delavec po novem vključen v zavarovanje za polni delovni čas, tudi če ne bi delal 40 oz. 36 ur na teden.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Kaj se trenutno šteje za polni delovni čas?

Po trenutni zakonodaji (ZDR-1) namreč velja, da se za polni delovni čas šteje delovni čas, ki znaša 40 ur na teden. Z zakonom ali kolektivno pogodbo pa se lahko kot polni delovni čas določi tudi delovni čas, ki je krajši od 40 ur na teden, a ne manj kot 36 ur tedensko. Če bo dejansko uveljavljena možnost, da se tudi štiridnevni delovni teden v Sloveniji šteje kot polni delovni čas, bi znižala tudi spodnja meja ur, ki se šteje za polni delovni čas.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Štiridnevni delovnik v Sloveniji nekatera podjetja že uporabljajo

Tudi v nekaterih slovenskih podjetjih sicer že uporabljajo štiridnevni delovnik. Pri tem pa seveda prihaja do opozoril, da štiridnevni delovnik ni primeren za vse panoge. Tudi drugod v tujini prihaja do poskusov štiridnevnega delovnika. Nedavno so ga namreč testirali v Veliki Britaniji. Raziskava je pokazala več pozitivnih učinkov, ki jih ima skrajšan delovni teden na poslovanje podjetij, zdravje pa tudi produktivnost zaposlenih. Kar 56 podjetij iz različnih panog (od 61 sodelujočih) se je odločilo, da bo krajši delovni teden obdržalo.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja