Go to Top

Številčenje davčno potrjenih računov brez domišljije

Številčenje davčno potrjenih računov

Številčenje davčno potrjenih računov mora biti skladno z zakonom, ki je pričel veljati 2. januarja 2016, opozarjajo na Finančni upravi RS (Furs). Pravijo, da zavezanci oziroma uporabniki davčnih blagajn gotovinskih računov, negotovinskih računov, dobavnic in blagajniških prejemkov ne smejo številčiti v istem zaporedju.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Številčenje davčno potrjenih računov mora biti skladno s pravili

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kot pravijo na Furs je številka računa za davčno potrjevanje računov in izdajo računov v skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) sestavljena iz treh delov, in sicer:

  • oznake poslovnega prostora zavezanca,
  • oznake elektronske naprave za izdajo računov,
  • zaporedne številke računa.

Informativni izračun plače

V skladu s predpisi zakona si morejo zaporedne številke računov vsako poslovno leto slediti neprekinjeno. Pri tem se upošteva zaporedje številk računov po vsakem poslovnem prostoru zavezanca ali po vsaki elektronski napravi za izdajo računov v poslovnem prostoru zavezanca.

številčenje davčno potrjenih računov

Številčenje davčno potrjenih računov v neprekinjenem zaporedju

Pomembno je, opozarjajo na Fursu, da zavezanec račune izdaja v neprekinjenem zaporedju. To pomeni, da dokumenti, ki niso računi, ne smejo biti številčeni v istem zaporedju kot računi, izdani z davčnih blagajn.

Na Fursu še dodajajo, da zavezanci lahko negotovinske račune izdajajo v istem zaporedju kot gotovinske, lahko pa se odločijo drugače in negotovinske račune izdajo v svojem oziroma ločenem zaporedju.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

računovodsko svetovanje

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Več kot polovica zavezancev še ne uporablja davčnih blagajn

Po podatkih Fursa je do sedaj prevzelo namenska digitalna potrdila za davčno potrjevanje računov 44.692 zavezancev, davčno pa je potrdilo račune 34.140 zavezancev. Na Fursu ocenjujejo, da je vseh zavezancev okrog 70.000, kar pomeni, da davčnih blagajn še vedno ne uporablja več kot polovica zavezancev.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja