Go to Top

Starševski dopust za očete – po novem 60 dni neprenosljivega dopusta!

Starševski dopust za očete

Starševski dopust za očete (neprenosljivi) bo po novem 60 dni. DZ je namreč sprejel novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Kakšne spremembe prinaša? Mimogrede, bi želeli stopiti na podjetniško pot? Ustanovite podjetje na DATA točki! Pokličite na 01/600-1530!

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite na 01/600-1530!

Novela v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo

Starševski dopust za očete bo po novem 60 dni in bo neprenosljiv. Prav tako pa starševski dopust za matere ne bo skrajšan. To pomeni, da bo vsakemu od staršev pripadlo 60 dni neprenosljivega plačanega starševskega dopusta. V Sloveniji sicer poznamo dve vrsti odsotnosti ob rojstvu otroka:

  • Materinski dopust za mamo in očetovski dopust za očeta ter
  • starševski dopust za očete oz. matere (ta je enako dolg za oba in trenutno znaša 130 dni).

Z novelo se bo očetovski dopust s 30 dni skrajšal na 15. Bo pa daljši starševski dopust za očete oz. matere – s 130 na 160 dni.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preverite roke za dohodnino 2022!

Starševski dopust za očete in matere 160 dni

Po novem bo pravica za starševski dopust za vsakega od staršev je določena v trajanju 160 dni. Pri tem je 60 dni vsakega starša neprenosljivih. V praksi to na primer pomeni, da lahko oče na mater prenese 100 dni starševskega dopusta. To pomeni, da lahko mati izrabi 260 dni starševskega dopusta. Starševski dopust za očete pa ostane 60 dni – tega dopusta ni možno prenesti. Enako seveda velja tudi obratno – mati lahko na očeta prenese 100 dni, 60 dni pa ni prenosljivih. Po novem se podaljšalo tudi obdobje koriščenja starševskega dopusta do osmega leta otrokove starosti (do sedaj je bilo do zaključka 1. razreda osnovne šole). Možno bo koriščenje tudi v več delih.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ne le spremembe za starševski dopust za očete, tudi spremembe glede krajšega delovnega časa

Tako kot se bo podaljšalo obdobje, da se lahko starševski dopust za očete in matere koristi do osmega leta starosti otroka, bo enako veljalo tudi za obdobje dela s krajšim delovnim časom zaradi nege in varstva otroka. Tudi to bo namreč možno do osmega leta otrokove starosti. Krajši delovni čas zaradi varstva otroka bosta lahko po novem koristila oba starša naenkrat. A pri tem ne bosta smela preseči 20 ur tedensko, kot je to bilo doslej. Je pa lahko to pravico do zdaj izrabljal le en starš in ne oba hkrati. Ne bo pa več enoletne prenosljivosti. Podrobnejše spremembe lahko preverite v sporočilu za javnost, ki so ga pripravili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja