Go to Top

Stanovanja v najem tudi, če ste dedič

Stanovanja v najem

Stanovnja v najem – Obveznosti za napoved za dohodke iz oddaje hiše ali stanovanja v najem imate tudi dediči oziroma krog zakonitih dedičev, v primeru, da je nepremično ali premično premoženje oddal v najem umrli zavezanec.

V napoved dohodnine iz oddajanja hiše ali stanovanja v najem, morate vpisati tudi najemnike. Čeprav je teh več, se v napoved vpiše le celoten znesek prejete najemnine v davčnem letu za določeno premoženje, dosežene na podlagi ene najemne pogodbe.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ne glede na to, ali zakonodajo poznate ali ne, vas zavezuje. Kaj lahko pričakujete ob inšpekcijskem nadzoru, z vami na podlagi konkretnih izkušenj delimo na našem seminarju.

Več informacij

Do 15. januarja 2016 imate čas, da vsi, ki ste se odločili za oddajo hiše ali stanovanja v najem ali pa ste najem podedovali, dohodke iz oddajanja  prijavite Finančni upravi RS. O tem smo že pisali tudi v prispevku Fizične osebe – Furs zanima vaš dohodek iz oddajanja premoženja v najem.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kaj storiti v primeru smrti najemodajalca?

Napoved za odmero dohodnine od oddajanja hiše ali stanovanja v najem morajo oddati tudi dediči  ali pravni nasledniki najemodajalca.

»V primeru, da zavezanec umre pred vložitvijo napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, je na podlagi 333. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) napoved dolžan vložiti pooblaščenec za zastopanje, pravni naslednik davčnega zavezanca oziroma skrbnik njegovega premoženja,« so pojasnili na Finančni upravi RS.

Pravni nasledniki imajo namreč dolžnost, da za umrlega izvedejo vse davčne postopke in tudi prevzamejo davčne terjatve. Če umrli najemodajalec še ni oddal napovedi, mora napoved tako oddati skrbnik za davčne zadeve, ki sodi v krog zakonitih dedičev. Če zastopnika ne določijo dediči s skupno izjavo, ga lahko določi tudi davčni organ. »Ta oseba vloži napoved v imenu umrlega zavezanca in za račun vseh dedičev,« pojasnjujejo na Fursu.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V trenutku vložitve napovedi namreč dediči še niso znani, saj so znani šele z izdajo sklepa o dedovanju.  S sklepom se določi dediče, ki so pridobili dedno pravico. Šele nato se lahko, dodajajo na Fursu, postopek odmere davka nadaljuje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja