Go to Top

Sprostitev ukrepov: zbiranje do 50 oseb in zelena luč za prireditve

Izpolnjeni vsi pogoji za sprostitev ukrepov v rumeni fazi

Vlada se je včeraj ponovno odločila za dodatno sprostitev ukrepov, saj država izpolnjuje vse pogoje za prehod v rumeno fazo. Nova sprostitev ukrepov dovoljuje zbiranje do 50 ljudi, sproščajo se omejitve, povezane s kulturnimi in športnimi dogodki, v šole pa se vračajo vsi dijaki in študenti. Spremembe bodo stopile v veljavo v soboto oziroma ponedeljek.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljiv računovodski servis? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zbiranje do 50 oseb

Do največ 50 udeležencev se bo od sobote naprej lahko zbralo na javnih prireditvah in shodih na prostem in v zaprtih prostorih.

Dodatno rahljanje v gostinstvu in turizmu

Po tem, ko so pred kratkim ponovno začeli obratovati hoteli, apartmaji, lokali in drugi gostinski ter turistični obrati, bo nova sprostitev ukrepov še olajšala njihovo poslovanje. Vlada je namreč podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Od ponedeljka naprej bodo lahko obratovali od 5. do 22. ure. Razdalja med robovi miz v notranjosti lokalov mora biti odslej najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa več ni določena. Pogoj omejitve štirih oseb za mizo pa odslej ne velja več za družine z otroki mlajšimi od 18 let.

Spremenili so se tudi  pogoji glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih. Na potrošnika mora biti sedaj zagotovljenih 20 kvadratnih metrov, to pa sedaj ne velja za ožje družinske člane in osebe, ki potrebujejo spremstvo.

Želim se prijaviti na e-novice

Sprostitev ukrepov pri športnih in kulturnih prireditvah

Sprostitev ukrepov smo končno dočakali tudi na področju športnih in kulturnih prireditev. Vlada je prižgala zeleno luč za zagon kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem s prisotnostjo gledalcev, vendar pod določenimi pogoji in omejenim številom. Kulturnih prireditev namreč ne bo dovoljeno izvesti brez sedišč, zasedenost kapacitet pa bo lahko največ 50-odstotna. Pod istimi pogoji se s ponedeljkom sproščajo tudi vsa športna tekmovanja. Udeležba bo dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali potrdilu o prebolelosti. Potrdil pa ne bodo potrebovali mlajši od 18 let, ki se bodo prireditve udeležili skupaj s skrbniki.

podjetniško svetovanje

Odpirajo se igralni saloni

Sprostitev ukrepov omogoča tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med peto in 22. uro. Pogoj za vstop v salon je potrdilo o prebolelosti, cepljenju oziroma potrdilo o negativnem testu. Igralni saloni lahko tako kot kulturne ustanove ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet.

pravno svetovanje

V šolske klopi vsi srednješolci in študenti

Na seji se je vlada odločila za sprostitev ukrepov na področju šolstva. Odpravila je namreč omejitve pri izvajanju pouka v srednjih šolah in na fakultetah. Tako se s prihodnjim tednom v šole vračajo vsi dijaki, na fakultete pa vsi študenti. Pri tem zaščitne maske ostajajo obvezne, upoštevati pa je potrebno še ostale omejitve, ki se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima. Sprostitev ukrepov pa ne zajema prenehanje testiranja zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih, glede tega namreč ni sprememb.

Preberite še: Turizem – pomoč tudi za samozaposlene

Podaljšanje epidemije

Kljub temu, da bo obveljala sprostitev ukrepov na nekaterih področjih, je vlada za trideset dni podaljšala epidemijo, ki bi se sicer iztekla v nedeljo, 17. aprila. Karanteno se lahko od sobote naprej ob vstopu v Slovenijo prekine po petih dneh z negativnim izvidom testa. Vlada je sprejela tudi spremembe na rdečem seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja