Go to Top

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih – večja zaščita delavca!

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih so pred vrati. Vlada je namreč te dni sprejela določene predloge, ki jih v presojo pošilja državnemu zboru. Kaj konkretno ti predlogi, če bodo potrjeni, pomenijo za delodajalce?

Boste tudi vi odprli podjetje in morda postali delodajalec drugim? Gre za pomemben korak, ki poraja veliko vprašanj. Odgovore nanje vam lahko pomagajo najti podjetniški svetovalci podjetja DATA. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za termin posveta.

Ustanovitev podjetja – enostavno in hitro!

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih bodo dodatno zaščitile delavce

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih želijo v prvi vrsti olajšati življenje delavcev. Vlada v tej luči predlaga naslednje:

Oskrbovalski dopust

Delavcu, ki mora nuditi obsežnejšo nego in podporo obolelim družinskim članom (recimo staršem), bo na voljo dodatnih pet dni neplačanega oskrbovalskega dopusta na leto. Kljub temu, do bo dopust neplačan, pa bo prispevke delavcu moral kriti delodajalec. Delavec bo o nameri moral predhodno obvestiti delodajalca, obenem pa priskrbeti glede na okoliščine ustrezna dokazila (npr. zdravniško potrdilo, potrdilo centra za socialno delo itd.).

Predvidljivejše delovne razmere

Delavec bo lahko po novem delodajalcu enkrat na leto predlagal sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi z izboljšanimi delovnimi pogoji – recimo višjo plačo, delo na domu, pogodbo za nedoločen čas itd. Delodajalec se bo moral do predloga opredeliti in odločitev pisno argumentirati.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Pravno svetovanje

Prispevki za s.p. – koliko znašajo?

Subsidiarna odgovornost naročnikov v gradbenem sektorju

Če bo naročnik gradbenih del najel podizvajalce, potem pa bo projekt zašel v težave in podizvajalec ne bo plačal delavcev, bodo imeli zaposleni pri teh podizvajalcih možnost terjati naročnika za izplačilo plač.

Pravica do odklopa

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih urejajo tudi počitek delavca. Pravica do odklopa se nanaša na možnost, da delodajalec zaposlenega izven delovnega časa ne moti s telefoni, elektronsko pošto in podobnim. Delodajalca zavezuje, da mora sprejeti za to potrebne ukrepe na ravni kolektivne pogodbe. Če bi delavec v sporu navajal, da delodajalec pravice do odklopa ni zagotovil, bi bilo dokazno breme na strani delodajalca.

Sprememba pri pisnem opozorilu pred odpovedjo

Predlagana je sprememba postopka pri izdaji pisnega opomina pred odpovedjo iz krivdnih razlogov. Sedaj se bo delavec lahko pred izdajo takega opomina izrekel o očitanih kršitvah in jih tudi izpodbijal. To bo lahko storil na podlagi predhodne pisne zahteve.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Višje nadomestilo plače agencijskem delavcem na čakanju

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih predvidevajo tudi višje nadomestilo plače agencijskim delavcem pri podjetjih. S tem se bi povečala socialna varnost delavcem, ko so poslani na čakanje.

Večje varstvo žrtev nasilja

Žrtve nasilja bodo lahko glede na predlog na podlagi ocene centra za socialno delo in prijave na policijo zaprosile za pet dni plačanega dopusta. Ta čas bodo lahko izkoristile, da se preselijo v okolje, kjer ne bodo izpostavljene nasilju (npr. v varno hišo, sorodnikom itd).

Kilometrina 2023

Pravica do krajšega delovnega časa v primeru starševstva in oskrbe

Starši z otrokom do osmega leta starosti bodo imeli možnost predlagati sklenitev pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas za določen čas. Enako bo veljalo za oskrbovalce v primeru oskrbe. Predlog bo dal delavec, delodajalec pa se bo moral odzvati v roku 15 dni in hkrati tudi argumentirati svojo odločitev.

Močnejša zaščita sindikalnih zaupnikov

V preteklosti naj bi bili sindikalisti ob poskusih izboljšanja delovnih pogojev pogosta tarča odpuščanj. Spremembe Zakona o delovnih razmerjih zato predvidevajo naslednje: sindikalist, ki je odpuščen, dobi možnost zadržanja odpustitve do odločitve sodišča na prvi stopnji oziroma najdlje šest mesecev. V tem času je lahko zaposlen v podjetju in lahko dela. V primeru, da bi ga delodajalec odstranil iz delovnega procesa, pa ima možnost prejemati nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Prav tako se predvideva vzpostavitev posebnega sklada za povračilo omenjenih izplačanih nadomestil, v kolikor bi se izkazalo, da je bil sindikalist odpuščen zakonito.

Ustanovitev d.o.o. – postopek

Predlagane so še dodatne spremembe Zakona o delovnih razmerjih

Sledi še drugi krog pogajanj o spremembah Zakona o delovnih razmerjih. Vključeval bo pogovore o možnosti 30 urnega delovnega tedna, ureditvi dela na domu, pravice do 48 urnega počitka in drugo.

Bi v zvezi z Zakonom o delovnih razmerjih potrebovali dodatno tolmačenje? Ali imate dileme glede načrtovanih sprememb tega zakona? Za pomoč se lahko obrnete na naše izkušene pravne svetovalce. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter si rezervirajte termin za individualen posvet.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja