Go to Top

Spremembe za normirance: Seznanite se pravočasno

Odbor Državnega zbora za finance je za potrditev pripravil paket davčnih zakonov, s katerim se nadaljuje prestrukturiranje davčnega sistema. Med poglavitnimi rešitvami je ukrep za zajezitev zlorab pri normirancih. Kakšne bodo torej z letom 2018 spremembe za normirance, konkretno pojasnjujemo na izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Prijava na izobraževanje

Kakšne bodo spremembe za normirance?

Spremembe v sistemu normiranih odhodkov vsebujeta predloga novel zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb. Čeprav je imelo finančno ministrstvo najprej drugačne načrte, se bo normirancem pri ugotavljanju davčne osnove še naprej priznavalo normirane odhodke v višini 80 odstotkov njihovih prihodkov, razlika pa bo še naprej obdavčena po cedularni stopnji v višini 20 odstotkov.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Več informacij

Prihodki povezanih oseb se bodo po novem seštevali, kar je pomembno za zavezance z več podjetji. Pogoj za obvezen izstop iz sistema normirancev pa se bo prenovil – nastopil bo, ko bo zavezanec v dveh zaporednih letih presegel skupaj 300.000 evrov prihodkov.

Prijava na izobraževanje

Poleg tega se bo višina normiranih odhodkov omejila z absolutnim zneskom. Kot piše v predlogu zakona, normirani odhodki ne morejo biti višji od 40.000 evrov oziroma v primeru zavezancev z vsaj enim zaposlenim 80.000 evrov. Zavezancem se za zasluženi denar nad to mejo ne bo priznalo dodatnih normiranih stroškov, s čimer se jih bo, kot je za STA pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič, spodbudilo, da “preračunajo, ali niso morda že preveliki za to ugodno shemo.”

spremembe za normirance

Vsi, ki poslujete na podlagi normiranih odhodkov, morate pripraviti tudi davčni obračun. Veste, kako to storiti?

Izplačilo nagrad za poslovno uspešnost

Paket prenovljenih davčnih zakonov prinaša tudi nekatere druge spremembe. Ugodnejša bo davčna obravnava povračil stroškov v zvezi z napotitvami na delo v tujino, zvišala se bo posebna osebna olajšava za študente, odpravlja se stopničavosti dodatne splošne olajšave, ohranjajo se vezane knjige računov

Na predlog poslancev koalicije je odbor v zakonsko besedilo zapisal še določbo, da se izplačila nagrad za poslovno uspešnost oziroma 13. plače in božičnice oprosti plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji. Z letošnjim 1. januarjem je ta meja določena pri 70 odstotkih povprečne plače v Sloveniji.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja