Go to Top

Spremembe v pravosodju: vpliv tudi na podjetnike

Ministrstvo za pravosodje je v strokovno usklajevanje poslalo sveženj sprememb zakonov, s katerimi so napovedali tudi take spremembe v pravosodju, ki bodo neposredno vplivale tudi na podjetja in podjetnike.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Podjetništvo ni samo opravljanje izbrane dejavnosti, ampak tudi izpolnjevanje vseh zakonodajnih in birokratskih zahtev. Se znajdete?

Več informacij

Ob predstavitvi svežnja ukrepov, ki bodo spremenili predvsem delovanje samega sodnega sistema z novim Zakonom o Sodnem svetu, novim Sodnim redom ter novim Zakonom o državnem odvetništvu, so pripravili tudi novelo Zakona o pravdnem postopku in nov Zakon o kolektivnih tožbah. Nov sodni red bi sicer, na primer, omogočil tudi boljšo dostopnost sodnih odločb in predstavljal podlago za vzpostavitev t. i. sodnega Supervizorja (osebni podatki bi bili sicer iz njih avtomatično izbrisani).

Spremembe v pravosodju bodo vplivale tudi na podjetnike!

Klikni in deli

Spremembe v pravosodju: Vnaprej bi vedeli časovnico postopka

Z novelo Zakona o pravdnem postopku želijo na ministrstvu posodobiti in pospešiti sojenje v primerih civilnih in gospodarskih sporov. Prepričani so, da bo to imelo pozitiven učinek na vse stranke v postopku, na sodišča ter na tuje vlagatelje. Tako med drugim predlagajo, da bi se v vsakem sojenju uvedel program vodenja postopka in možnost časovnega načrtovanja postopka, stranke pa bi s tem že vnaprej vedele datume vseh narokov ter predviden čas zaključka zadeve.

spremembe v pravosodju

Okrepil bi se tudi položaj in avtoriteta sodnika, spodbujanje k odprtemu sojenju, sodniki pa bi bili razbremenjeni tistih opravil, ki niso vezani na samo sojenje. V noveli predvidevajo tudi sankcije za zavlačevanje postopka in sankcioniranje izvedencev, ki ne bi spoštovali rokov za oddajo mnenj. Z novelo bi v sporih majhne vrednosti omogočili tudi poplačilo upnika še pred pravnomočnostjo.

Prijava na izobraževanje

Hkrati gre v razpravo tudi nov Zakon o kolektivnih tožbah. Kot so pojasnili na ministrstvu za pravosodje, bo z njim Slovenija sledila modernim evropskim pravnim ureditvam, ko lahko, kot so zapisali, v primeru množičnih kršitev sistem sodnega varstva pravic odpove, še posebej na področju potrošniških pravic. V predlogu novega zakona zato predvidevajo, da bi se v primeru množičnega oškodovanja posameznikov omogočile kolektivne tožbe; gre predvsem za področja potrošniških, delovnopravnih in odškodninskih sporov. S tem bi hkrati zaščitili tudi sodišča pred preobremenitvijo s samostojnimi tožbami.

Prijava na izobraževanje

Spremembe v pravosodju naj bi bile za nadaljnjo obravnavo pripravljene do jeseni.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja