Go to Top

Sprememba zavarovanja pri spremembi oblike zaposlitve se ne zgodi avtomatično

Sprememba zavarovanja podjetnika se ne zgodi avtomatično. Ali veste, kako si kot podjetnik pravilno pripravite obrazce, da boste imeli urejeno zavarovanje? Zapisali smo nekaj primerov, kako se morate podjetniki organizirati in pravilno pripraviti M obrazce, da bo sprememba zavarovanja v podjetju pravilna in boste imeli urejeno zavarovanje ter plačevali pravilne prispevke za zavarovanje. Potrebujete pomoč pri urejanju dokumentacije? Obrnite se na naše podjetniške svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Termin za registacijo podjetja

Sprememba zavarovanja – redni s.p. in zaposlitev v podjetju

Podpišete pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem. Delodajalec vas bo z dnem zaposlitve prijavil v zavarovanje in torej prispevke za socialno zavarovanje plačeval za vas. Kot s.p. se boste odločali o dveh možnostih: zapreti s.p. ali ohraniti dopolnilno dejavnost (popoldanski s.p.).  Poleg obrazca za izbris s.p. iz registra podjetij, boste pripravili tudi obrazec za odjavo iz zavarovanja, torej M2 obrazec. Datum odjave iz zavarovanja na s.p. bo en dan pred datumom, ko vas je delodajalec prijavil v zavarovanje na podlagi pogodbe o zaposlitvi in nikakor ne na isti dan kot ste se zaposlili v podjetju (pogodba o zaposlitvi).

Izračun plače

Ustanovitev podjetja

Vse o normiranem s.p.

Sprememba zavarovanja – redni s.p. postane popoldanski s.p.

V tem primeru ne prenehate opravljati dejavnosti, ampak želite poleg zaposlitve za polni delovni čas (40 ur/tedensko) ohraniti dopolnilno dejavnost oziroma popoldanski s.p.. Kaj morate storiti, da bo sprememba zavarovanja pravilna? Sprememba iz rednega v popoldanski s.p. nikakor ni avtomatična. Pripraviti morate M2 obrazec in se odjaviti iz rednega s.p. in se prijaviti v zavarovanje na popoldanski s.p. –M12 obrazec.

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

Sprememba zavarovanja – uveljavljanje odločbe CSD za krajši delovni čas

Spet najprej opozarjamo, da tudi v tem primeru ne gre za avtomatizem. Po prejemu odločbe CSD uredite odjavo iz zavarovanja na 40 ur (pripravili ste jo ob odprtju podjetja) in prijavo v zavarovanje na 20 ur, saj vam bo država plačevala polovico prispevkov za socialno zavarovanje.

Kilometrina 2024

Sprememba zavarovanja – sprememba zaposlitve v krajši delovni čas od polnega

Ste podjetnik z registrirano dopolnilno dejavnostjo (popoldanski s.p.), torej zaposleni za polni delovni čas (40 ur/tedensko) in v podpis vam delodajalec ponudi novo pogodbo za krajši delovni čas od polnega. Recimo za 20 ur (polovični delavnik). Spet poudarjamo, da sprememba zavarovanja za podjetnika ni avtomatizem. V tem primeru morate narediti odjavo iz zavarovanja za popoldanski s.p. in prijavo v zavarovanje na s.p. za 20 ur zavarovanja. Ne govorimo več o popoldanskem s.p. ampak o s.p. za 20 ur zavarovanja.

Podjetniški svetovalci bodočim in aktualnim podjetnikom svetujemo glede prehoda iz ene v drugo obliko zavarovanja na s.p. in skupaj z ekipo računovodij pripravimo informacijo glede višine prispevkov za podjetnika- svetovanca. Podjetniki po svetovanju lahko opravijo brezplačen postopek spremembe zavarovanja na DATA točki. Za ponudbo za svetovanje, nam lahko vedno pišete na data@data.si ali na pokličete na 01 6001 530.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja