Go to Top

Sprememba zastopnika v podjetju na VEM točki DATA

Sprememba zastopnika v podjetju se lahko opravi na VEM točkah, tudi na VEM točki DATA. Referenti Vem točke DATA v začetku leta opažamo povečanje števila postopkov sprememb podatkov na d.o.o., med katerimi prevlajuje postopek – sprememba zastopnika v podjetju. Prejemamo tudi veliko klicev, kjer nas podjetniki sprašujete na kakšen način se opravi postopek, predvsem pa, kdo mora osebno priti na VEM točko in podpisati dokumente.

Sprememba zastopnika-postopek imenovanja novega zastopnika v podjetju

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

V primeru postopka – sprememba zastopnika, mora na postopek priti družbenik (ali več družbenikov) podjetja in novi zastopnik podjetja, če se pri postopku spremembe zastopnika podjetja, dodaja nov zastopnik. Družbenik (ali družbeniki, če je več solastnikov podjetja) in novi zastopnik, za postopek na VEM točki, potrebujejo le osebni dokument.

Družbenik-i podpišejo sklep o spremembi zastopnikov, novi zastopnik osebno podpiše  izjavo zastopnika. Podpisane in overjene dokumente, referent VEM točke pošlje elektronsko na registrsko sodišče. V nekaj dneh podjetje na naslov podjetja prejme odločbo sodišča in AJPES v register podjetij vpiše podatke novega zastopnika.

Sprememba zastopnika-postopek izbrisa zastopnika iz podjetja

V primeru, ko podjetje želi izbrisati zastopnika iz podjetja, gre ravno tako za postopek na VEM točki-sprememba zastopnika. Pri navedenem postopku pride osebno na VEM točko le družbenik (oziroma družbeniki) podjetja, zastopnik, ki se ga briše, ni prisoten na postopeku na VEM točki.

Na delavnici se naučite izdelati davčni obračun, ki ga morate oddati Finančni upravi RS, če poslujete na podlagi normiranih odhodkov ter določiti zavarovalno osnovo za tekoče poslovno leto.

Družbenik na postopku na VEM točki podpiše-jo  dokument-sklep o spremembi zastopnikov.  Podpisani in overjeni sklep, referent VEM točke pošlje na sodišče in v nekaj dneh na naslov podjetja pride sklep sodišča, AJPES pa spremeni podatke v registru. Na postopek družbenik-i prinese le osebni dokument.

Spomnimo, od januarja 2016 veljajo strožji pogoji za to, kdo ne more odpreti d. o. o. in kdo je lahko zastopnik družbe.

Kdo je lahko zastopnik?

Zastopnik ne more biti kdorkoli, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, zoper delovno razmerje in socialno varnost, zoper pravni promet, zoper premoženje, zoper okolje, prostor in naravne dobrine.

Ta oseba ne sme biti član organa vodenja ali nadzora pet let od pravnomočnosti sodbe in dve leti po prestani kazni zapora ali imeti izrečenega varnostnega ukrepa prepovedi opravljanja poklica, in sicer dokler traja prepoved. Več o omejitvah si preberite tukaj.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Manj dni dopusta v letu 2020 zaradi prenehanja veljavnosti kolektivne pogodbe
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja