Go to Top

Sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije se prične izvajati 1. septembra

Ali vas zanima zaposlovanje državljanov Republike Srbije po novem sporazumu? Sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije po novem se prične izvajati 1. septembra.

Informativni izračun plače

Zakon o ratifikaciji sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji (BRSZD) o katerem smo že pisali v prispevku Zaposlovanje državljanov Srbije po novem določa nekatere spremembe pri zaposlovanju državljanov Republike Srbije.

Postopki za pridobitev dovoljenje za državljane Republike Srbije za zaposlitev se bodo izvajali na podoben način kot to velja že sedaj pri zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine. Zaposlitev hrvaškega državljana v Sloveniji pa od lani poteka brez omejitev.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije

Postopek izbire delavca se bo začel na pobudo slovenskega delodajalca, ki bo pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje prijavil prosto delovno mesto. Kot določa že Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) mora delodajalec, ki zaposluje nove delavce, prosto delovno mesto oziroma vrsto dela javno objaviti. Objava prostega dela mora vsebovati pogoje za opravljanje dela ter rok za prijavo, ki ne sme biti krajši od treh delovnih dni. Za javno objavo se šteje tudi objava, ki jo izvede zavod za zaposlovanje.

Zavod Republike Srbije za zaposlovanje bo nato delavca obvestil ter opravil vabilo kandidatom kar v Republiki Srbiji.

Za izdajo delovnega dovoljenja bo zaprosil slovenski delodajalec, ki mora sam kriti vse stroške postopke izdaje dovoljenja. Nezakonita je praksa nekaterih delodajalcev, ki plačilo stroškov postopka naložijo delavcem oz. zahtevajo vračilo stroškov, če delavec določeno obdobje ni zaposlen pri slovenskem delodajalcu.

Pravni nasvet

Delovno dovoljenje bo mogoče pridobiti za tri leta z možnostjo podaljšanja. Delovno dovoljenje za prebivanje bodo morali delavci pridobiti ločeno, v posebnem postopku.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Delavec bo imel prost vstop na slovenski trg dela po poteku enoletne zaposlitve, vendar si bo moral novo zaposlitev v Sloveniji poiskati v 30 dneh. V Sloveniji bo lahko bival tudi v obdobju upravičenosti do denarnega nadomestila, v nasprotnem primeru bo začet postopek za vrnitev delavca v Srbijo.

Preberite tudi:

Vas zanima več o tem kakšen bo nov sporazum? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja