Go to Top

Spremembe pri zaposlovanju državljanov BiH

V postopku zaposlovanja delavcev iz Bosne in Hercegovine (BiH) v Sloveniji na podlagi sporazuma med obema državama od 1. 4. 2018 veljajo nekatere spremembe. Nanašajo se predvsem na situacijo, ko ima delodajalec že znanega kandidata za zaposlitev, za katero se zahteva izdaja delovnega dovoljenja.

>>> Ste opravili postopek za ustanovitev s. p., a niste prepričani, če imate vse informacije za vodenje poslov? Obiščite našo Abecedo poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Zaposlovanje delavcev migrantov iz BiH v Sloveniji

Zaposlovanje državljanov BiH v Sloveniji je od 1. 3. 2013 mogoče le na podlagi sporazuma med obema državama, ki celovito ureja pogoje in postopke zaposlovanja.

Za zaposlitev državljanov BiH na podlagi sporazuma so potrebna delovna dovoljenja, ki jih izdaja Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ). Takšno delovno dovoljenje se upošteva kot soglasje k enotnemu dovoljenju, ki ga izda upravna enota.

Postopek zaposlitve po sporazumu

Postopek izbire delavca migranta iz BiH se začne na pobudo delodajalca, ki pri Zavodu RS za zaposlovanje prijavi prosto delovno mesto na obrazcu PDM-KTD.

Če ima delodajalc že znanega kandidata, lahko sočasno s prijavo potrebe vloži tudi vlogo za izdajo delovnega dovoljenja (na obrazcu TUJ-BIH 1 skupaj s Prilogo 2). Ob predložitvi vloge za delovno dovoljenje delodajalec plača upravno takso. Pogodba o zaposlitvi mora biti sklenjena za najmanj eno leto.

>>> V podjetju Data vam nudimo tudi kadrovsko svetovanje, kjer boste dobili odgovore na morebitna vprašanja, vezana na zaposlovanje tujih državljanov Naši pravniki pa vam lahko pomagajo pri sestavi pogodb o zaposlitvi.

V nadaljevanju postopka na ZRSZ preverijo:

  • ali so v evidenci brezposelnih ustrezni domači kandidati,
  • druge pogoje za novo zaposlitev tujca (v skladu s 17. členom ZZSDT),
  • od Fursa zahtevajo podatek o poravnanih davčnih obveznostih,
  • pozovejo delodajalca, da posreduje manjkajoče podatke o nastanitvi, predhodnih razgovorih in druge podatke, potrebne za posredovanje zahtevka za posredovanje delavcev iz BiH.

>>> Podjetniki lahko vse informacije o zaposlovanju sodelavcev dobite tudi na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Če so izpolnjeni vsi navedeni pogoji iz predhodnega postopka, slovenski ZRSZ pripravi dokument Osnovni podatki o delodajalcu in prostem delovnem mestu ter ga po elektronski poti pošlje Agenciji za delo in zaposlovanje Bosne in Hercegovine (ARZ-BiH).

BiHDelodajalca, ki je prijavil prosto delovno mesto (PDM), pa Zavod hkrati obvesti, da so prošnjo za posredovanje kandidatov iz BiH posredovali službi za zaposlovanje v BiH, ki bo delodajalcu posredovala seznam kandidatov oziroma podatke o kraju in času razgovorov s kandidati.

Če ob vložitvi obrazca PDM-KTD sočasno delodajlec vloži tudi vlogo za zaposlitev delavca iz BiH, Zavod nadaljuje postopek izdaje dovoljenja takoj po prejemu potrjene dokumentacije iz tamkajšnje agencije za zaposlovanje.

Kaj pa, če pogoji niso izpolnjeni?

Če niso izpolnjeni vsi navedeni pogoji oziroma delodajalec, ki je prijavil prosto delovno mesto, na podlagi poziva Zavoda ne dopolni manjkajočih podatkov, delodajalec prejme Obvestilo o nezmožnosti posredovanja delavcev iz BiH. V njem so obrazloženi razlogi, zakaj posredovanje ni možno. Če je delodajalec že vložili tudi vlogo za izdajo delovnega dovoljenja, pa zaradi nezmožnosti posredovanja ZRSZ izda odločbo o zavrnitvi.

Komentarjev (2)

  • Mira markkvic 30. Julija 2018 - 9:48 Odgovori

    Lepo prosim za odgovor.kako da se zaposli.mžad i delovne fant iz bih.brez posrednika.kner nima denarja za plačilo.prijavljen je na zavod za zaposlitev.hvala lep pozdrav

    • Data, d.o.o. 20. avgusta 2018 - 9:40 Odgovori

      Spoštovani, tujec se lahko v Sloveniji zaposli le, če najde delodajalca v Sloveniji, ki bo zanj pridobil delovno dovoljenje ali če v Sloveniji sam registrira podjetje. Na Dati vam lahko pomagamo pri postopku registracije podjetja, prav tako lahko v sodelovanju z delodajalcem vodimo postopek zaposlovanja. Če ga torej zanima registracija podjetja ali ima delodajalca, vam lahko ponudimo naše storitve svetovanja in priprave dokumentacije. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja