Go to Top

Spodbude za zaposlovanje: Na voljo bo 189 milijonov evrov

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) pripravlja spodbude za zaposlovanje starejših od 55 let in težje zaposljivih brezposelnih ljudi. Za ta namen bo letos in prihodnje leto namenjenih skoraj 189 milijonov evrov.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Vse informacije o poslovanju na enem mestu!

Več informacij

V naslednjih dveh letih bo torej država s subvencijami delodajalce spodbudila k zaposlovanju oseb, ki najtežje dobijo delo. Položaj starejših na trgu dela je še posebej neugoden, saj so za delodajalce manj zanimivi zaradi starosti, ki pa se pogosto povezuje s slabšo izobrazbeno strukturo, manjšo fleksibilnostjo, zdravstvenimi težavami in zmanjšano produktivnostjo.

V podjetju Data pomagamo delodajalcem pri izbiranju bodočih sodelavcev. Nudimo kakovostno kadrovsko in pravno svetovanje. Pomagamo vam lahko tudi pri pripravi pogodb o zaposlitvi.

Za podjetnike, ki se prvič srečujejo z zaposlovanjem, pa pripravljamo tudi brezplačen seminar Podjetnik sem – kaj pa zdaj?. Na njem boste spoznali osnove o delovnih razmerjih, medtem ko osnove poslovanja razlagamo na Abecedi poslovanja.

Prijava na izobraževanje

Katere so spodbude za zaposlovanje?

  • Program Aktivni do upokojitve

spodbude za zaposlovanje

Program, ki bo na voljo najkasneje v začetku septembra, bo spodbujal k trajnejšemu zaposlovanju starejših za nedoločen čas oziroma do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev. Ciljna skupina bodo osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj en mesec prijavljene v evidenci brezposelnih (prednost bodo imeli prejemniki denarnega nadomestila in socialne pomoči).

Podjetja, ki bodo zaposlila starejšega od 55 let za nedoločen čas, bodo lahko izkoristila 13 tisoč evrov subvencije. Ta bo sicer izplačana v dveh delih: 10.000 evrov po 24 mesecih in 3.000 evrov, če bo zaposlitve po 24 mesecih ohranjena še 6 mesecev.

  • Zaposli.me

Spodbude za zaposlovanje so namenjene tudi spodbujanju zaposlovanja težje zaposljivih. Delodajalec za zaposlitev brezposelne osebe, ki je starejša od 30 let in je v skupini težje zaposljivih, lahko prejme od pet do sedem tisoč evrov subvencije. Več o tem v prispevku Za zaposlovanje brezposelnih podjetjem na voljo do 7.000 evrov.

  • Priložnost zame – spodbude za zaposlovanje v nevladnih organizacijah

Javno povabilo Priložnost zame ponuja do 9.250 evrov subvencije za zaposlitev brezposelne osebe v nevladnih organizacijah. Za ta namen je iz proračuna skupno na voljo 12 milijonov evrov. Več o tem v prispevku Nove subvencije za zaposlovanje, tokrat za nevladne organizacije.

  • Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile

V septembru se začnejo izvajati tudi aktivnosti programa Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile. Ta naj bi prispeval k uveljavljanju učinkovitega in kakovostnega upravljanja s starejšimi zaposlenimi. Pripravljenih je več kot 60 delavnic, za program, ki ga izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, pa je namenjenih 30 milijonov evrov.

Prijava na izobraževanje

Brezposelnih je manj kot lani

Razmere na trgu dela se sicer zadnja leta izboljšujejo. “Naraščajo potrebe delodajalcev po delavcih, odpuščanja delavcev je vse manj, zato se obseg delovno aktivnega prebivalstva povečuje in približuje obsegu iz marca leta 2007,” so zapisali na MDDSZ.

Konec julija je bilo na Zavodu registriranih slabih 85 tisoč ljudi, kar je dobrih 14 odstotkov manj kot julija lani. Spodbudne pa so tudi napovedi delodajalcev. Kateri poklici bodo v naslednjih mesecih najbolj zaželjeni, si preberite v prispevku Na voljo bodo številna nova delovna mesta.

Prijava na izobraževanje

Če iščete zaposlitev, vabljeni k branju prispevka Iščete zaposlitev? Odločite se za podjetništvo! ter k obisku naših brezplačnih seminarjev Prednosti in slabosti samozaposlitve in Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja