Go to Top

Splošna podražitev cigaret – še višja kot smo pričakovali?

Splošna podražitev cigaret – tudi pri sosedih praktično ne bo več paketka pod 3 evre!

Splošna podražitev cigaret naj bi obveljala v naslednjem letu tako pri nas, kot pri sosedih. Razlog naj bi bila nova vsesplošna evropska trošarinska zakonodaja. Napoveduje se tudi (višja) enotna obdavčitev e-cigaret oz. “vejpov” po celotni EU. Namen višje obdavčitve je povsem izkoreniniti uporabo tobaka do leta 2040! Mimogrede, želite ustanoviti s.p. ali d.o.o.? Potem pokličite 01/600-1530!

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Splošna podražitev cigaret za Slovenijo v »več korakih« v 2023!

Pisali smo že o napovedani splošni podražitvi cigaret v Sloveniji zaradi napovedanega zvišanja trošarin na tobačne izdelke. Napovedano dvostopenjsko zvišanje naj bi se pričelo s 1. decembrom, vendar ga je vlada nenazadnje le premaknila na začetek naslednjega leta. Cigarete bi se naj podražile s 1.1.2023. A podražitev takrat ne bo konec. Splošna »vse-evropska« podražitev cigaret naj bi se dotaknila širšega števila evropskih držav.

Informativni izračun plače

Vsesplošna podražitev cigaret v bližnjih državah, a podražitev v Sloveniji tudi ne uide!

Splošna podražitev cigaret bo EU uvedla v državah z obstoječimi nizkimi davki na tobačne izdelke. Tako naj bi največja splošna podražitev cigaret v novem letu “nastopila” na Hrvaškem, Slovaškem, Poljskem, Madžarskem in v Bolgariji. Prav na Hrvaškem naj bi splošna podražitev cigaret najbolj bila na udaru, saj naj bi se te podražile celo za več kot en evro. To ne bo dobrodošla novica za Hrvate, saj naj bi ti že tako ali tako trpeli podražitve zaradi uvedbe evra, podražitve energentov zaradi krize ter visoke inflacije.

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Zakonodajno spodbujena splošna podražitev cigaret – in ne zaradi inflacije!

Cigarete so dandanes že visoko obdavčeno blago – kar je primarno zagotovljeno s visokimi trošarinami. Povprečna EU država je v letu 2022 beležila trošarine na cigarete, ki so predstavljala v povprečju 80 % končne cene cigaret. Napovedana splošna podražitev cigaret naj bi se dotaknila z zvišanja najnižjih trošarin na cigarete v teh državah iz 1,80 evra na 3,60 evra za paket 20 cigaret. Predvidena splošna podražitev cigaret bi privedla do situacije, ko tudi pri sosedih praktično ne bi več zasledili cigaretnega paketa s ceno pod tremi evri. Tudi pri e-cigaretah oz. vejpih so napovedane splošne vse-evropske uvedbe trošarin, ki bi naj znašale vsaj 40 % cene za močnejše izdelke ali 20 % trošarine na šibkejše izdelke.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Čemu je torej namenjena splošna podražitev cigaret v okviru tega predloga?

Iniciativa zagovarja vidik, da ima kajenje negativne posledice z zasvojenostjo Evropejcev kot tudi na okolje – koga še ni zmotil tisti cigaretni ogorek na skoraj popolni plaži? Vendar imajo trošarine in obdavčitve na porabo cigaret izredno mešan vpliv. Navadno takšna splošna podražitev cigaret ne spodbuja v zadostni meri zmanjšanje kajenja pri kadilcih, kot tudi disproporcionalno vpliva na najrevnejši del populacije ter spodbuja črni trg teh izdelkov. Tudi prihodek od obdavčitev in trošarin je za državo izredno volatilne in nepredvidljive narave, ki ga je težko usmeriti v programe za odvajanje od tobaka. Predvideno zvišanje trošarin naj bi navkljub temu imelo pozitiven vpliv na proračune držav članic. Ti naj bi se povišali za dodatnih 9,3 milijard evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja