Go to Top

Sodne počitnice 2024 so se pričele. Kaj to pomeni?

Sodne počitnice 2024 potekajo med 15. julijem in 15. avgustom. Ta termin določa 83. člen Zakona o sodiščih (ZS). Sodne počitnice 2024 vsekakor ne pomenijo, da sodišča en mesec ne delujejo, vsi sodniki pa se odpravijo na dopust. Ali je delo sodišč med poletjem omejeno? Katere nujne zadeve obravnavajo in katerih ne? V primeru, da potrebujete pravni nasvet, se lahko kadarkoli obrnete na naše pravne svetovalce. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si in rezervirajte termin za individualno pravno svetovanje.

Ustanovitev podjetja

Sodne počitnice 2024 – za koga veljajo?

Obdobje se sicer imenuje sodne počitnice, kar pa ne pomeni, da sodišča ostajajo zaprta. Čas uradnih ur ostaja nespremenjen, le delo se nekoliko zaustavi, vendar ne povsem. Sodišča v tem času odločajo o nujnih zadevah, na primer o kazenskih zadevah v primerih, ko so obsojenci v priporu. Enako velja tudi za postopke izvrševanja kazni zapora.

V Zakonu o sodiščih, v 83. členu, so opredeljeni nujni primeri, na katere sodne počitnice 2024 ne vplivajo. Zakon navaja hujše prekrške, še posebej ko gre za preprečevanje nasilja v družini in postopke v korist otrok. Obravnavajo tudi primere, ki se nanašajo na pridržanja oseb v psihiatričnih ustanovah, postopke v zadevah zavarovanja, spore glede objav popravkov objavljenih informacij itd.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Sodne počitnice 2024 – kako je z nenujnimi zadevami?

Ko tečejo sodne počitnice 2024, se ustavijo tudi procesni roki. Roke določa procesni zakon. Na primeru si poglejmo kako ustavitev procesnih rokov izgleda v praksi: Denimo, da morate plačati sodno takso. Rok za plačilo je 15 dni. Navadno bi morali plačati v 15 dneh, če pa postopek prične teči med sodnimi počitnicami, rok 15 dni prične teči šele po koncu tega obdobja, torej 16. avgusta. Tudi če je rok pričel teči preden so se pričele sodne počitnice 2024, se v tem času prekine in začne teči naprej naslednji dan, po koncu počitnic.

Čeprav se sodišča v času sodnih počitnic 2024 z nenujnimi primeri ne ukvarjajo, lahko naroke vseeno razpisujejo v primeru, da se s tem strinjajo vse stranke postopka.

Interni akti podjetja

Sodne počitnice 2024 – kdaj ne vplivajo na roke?

Sodne počitnice 2024 nimajo vpliva na materialne roke. Tukaj gre za roke za uveljavljanje materialnih pravic, na primer v primeru spora zaradi motenja posesti. V tem primeru morate sodno varstvo pred motenjem posesti zahtevati v 30 dneh. Ta rok se v času sodnih počitnic ne prekinja.

Sodne počitnice 2024 torej veljajo za sodišča in sodna pisanja, ustavijo se procesni roki, ne pa tudi materialni. Če bi radi preverili, ali sodne počitnice 2024 veljajo za vaše zadeve ali ne, se lahko obrnete tudi na naše pravne svetovalce. Naročite se na plačljivo svetovanje s klicem na 01 600 1530 ali sporočilom na data@data.si.

Razmišljate o odprtju podjetja? Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja