Go to Top

Sobodajalci niso podjetniki in ugodnosti ob prvem odprtju s. p. ne izgubijo!

Če ste sobodajalec, to ne pomeni, da ste podjetnik, temveč ste v register vpisani kot fizična oseba, kar posledično pomeni, da vam ugodnosti ob prvem odprtju s. p. še vedno pripadajo in jih ne izgubite.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vse prednosti in slabosti samozaposlitve na enem mestu - brezplačno!

Več informacij

Iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so nam potrdili, da se za sobodajalca ne šteje, da je že bil vpisan kot fizična oseba v registru podjetij.

Prijava na brezplačno izobraževanje

ugodnosti ob prvem odprtju s. p.To pomeni, da samostojni podjetnik lahko uveljavlja ugodnosti ob prvem odprtju s. p.; 1. leto poslovanja 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in drugo leto poslovanja 30 odstotkov nižje taiste prispevke znotraj socialnih prispevkov.

Preverite vse spremembe za sobodajalce in v kolikšnem času po prihodu gostov jih morate prijaviti!

Pisali smo že o tem, da je to ugodnost, ki vam pripada izključno in le ob prvem odprtju s. p. oziroma ob prvem vpisu v PRS. Za ponovno odprtje s. p. se, če s. p. denimo zaprete, lahko sicer odločite kadarkoli, a takrat vam ugodnosti ne bodo več pripadale.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Kako s tem seznaniti ZPIZ?

Zagotovo vas bo na tem mestu zanimalo tudi, kako ZPIZ obvestiti, da imate pravico do nižjih pokojninskih prispevkov? Po plačilu prispevkov za socialno zavarovanje morate podjetniki oddati OPSVZ obrazec na FURS (npr. ob prvem plačilu prispevkov po ustanovitvi s. p.), na tem obrazcu pa morate označiti, da uveljavljate znižane prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Preberite tudi, kako je z ugodnostmi plačevanja prispevkov za PIZ, če se v roku dveh let od odprtja s. p. zaposlite in v primeru prehoda iz popoldanskega v redni s. p. oziroma obratno v članku Če v roku dveh let prehajate med oblikami samozaposlitve, vam olajšava plačevanja prispevkov vseeno pripada!

Vse višine prispevkov najdete tukaj.

Podrobnosti glede sobodajalstva boste našli tudi v tem Pravilniku.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pripravili: Bogdana Rejc in Monika Kern, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja