Go to Top

Pivo iz Slovenije tudi na Sejšelih

Pivo – prvi petek v avgustu je namreč svetovni dan piva

Pivo je že stara pijača. Če bi ga hoteli začeli danes proizvajati in s tem dodatno zaslužiti, morate ustanoviti podjetje. Pred tem morate dobro razmisliti o svoji poslovni ideji. Kakšno bo torej vaše pivo, da se bo razlikovalo od drugih, ki so že na trgu? Pri tem razmisleku vam bo v pomoč naš brezplačen seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Pisali pa smo tudi o pogojih za ureditev pivovarne.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Če boste želeli v podjetju proizvajati pivo, boste morali registrirati dejavnost Proizvodnja piva (11.050). Ta vključuje proizvodnjo pijač iz slada, npr. piva, ležaka ipd., ter proizvodnjo nizko- ali brezalkoholnega piva. Proizvodnja piva se lahko izvaja tudi kot dopolnilna dejavnost na kmetiji.

Statistični urad RS (SURS) je objavil podatke o letni porabi piva v slovenskih gospodinjstvih. Po zadnjih podatkih popije prebivalec Slovenije na leto povprečno 26 litrov piva. Sprašujemo se, ali ta podatek drži – to je vendar samo en velik vrček piva na teden! Verjetno bolj držijo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): povprečno naj bi Slovenec letno popil 87 litrov piva. Pivo je očitno najbolj priljubljena alkoholna pijača med Slovenci. Vina povprečen Slovenec popije 48,8 litra letno, temu pa moramo prišteti še dobra dva litra žganih pijač.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili koristnih nasvetov in zanimivih zgodb!

pivoProizvodnja slovenskega piva narašča

V Sloveniji je v letu 2017 delovalo 57 podjetij, ki proizvajajo pivo. Njihovo število se je zelo povečevalo po letu 2010; takrat jih je bilo le 13.

V letu 2017 smo prvič v zadnjih 10 letih več piva uvozili, kot smo ga izvozili. Izvozili smo ga namreč za 28,5 milijona evrov, uvozili pa za 29,5 milijona evrov. Izvozili smo ga največ v Hrvaško (28 %),  Italijo (28 %) ter Bosno in Hercegovino (21 %), uvozili pa iz Avstrije (39 %), Hrvaške (17 %) in Italije (10 %).

Trgovanje s pivom je najživahnejše v poletnih mesecih. V letu 2017 smo v teh mesecih izvozili 41 % celotnega letnega izvoza piva (od tega največ v avgustu), uvozili pa 35 % celotnega letnega uvoza te pijače.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Pivo v lokalu 2,78 €, v trgovini 1 €

V gostinskih lokalih smo lani za pol litra svetlega piva odšteli povprečno 2,78 evra. Cena piva v trgovinah se v zadnjih petih letih ni bistveno spreminjala. Povprečna cena za liter piva (v steklenicah po 0,5 ali 0,66 litra) je bila malo manj kot 2 evra.

Več hmelja le v Nemčiji in na Češkem

V Sloveniji smo v letu 2017 na skoraj 1.600 hektarjih površine pridelali 2.160 ton hmelja, kar je za 13 % manj kot v letu pred tem. Večji pridelovalki hmelja med državami članicami EU sta le še Nemčija in Češka republika.

Slovenija veliko več hmelja izvozi kot uvozi. Lani smo ga izvozili za več kot 22 milijonov evrov, uvozili pa smo ga za 1,3 milijona evrov. Približno polovico smo ga izvozili v Nemčijo. Hmelj izvažamo tudi v bolj eksotične države (na Sejšele, v Kitajsko, Vietnam, Japonsko, Brazilijo, Argentino, Indijo in druge).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja