Go to Top

Slovenska trgovina se po gospodarski krizi postavlja na noge

Slovenska trgovina se po gospodarski krizi počasi postavlja na noge, sporočajo s Statističnega urada RS (SURS). V letu 2016 je prihodek od prodaje v vseh trgovinskih podjetjih dosegel najvišjo raven po letu 2008.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kakšni so postopki pred in med registracijo podjetja?

Več informacij

Slovenska trgovina

Slovenska trgovina je v 2016 glede na 2015 izkazovala rast prihodka v trgovini na drobno (za 2,2 odstotka), v trgovini na debelo (za 2,6 odstotka) in v trgovini z motornimi vozili (za 18,6 odstotka). Hkrati je bila letna rast prihodka v slovenski trgovini v 2016 višja od povprečne rasti prihodka v trgovini celotne EU.

Prijava na izobraževanje

trgovina

V trgovskih podjetjih je v letu 2016 delalo 13 odstotkov slovenskega aktivnega prebivalstva. Njihova povprečna mesečna neto plača je znašala 935 evrov, kar je bilo za okoli 9 odstotkov manj od povprečne mesečne plače v Sloveniji.

Delež žensk, zaposlenih v trgovinski dejavnosti, je bil za 4 odstotne točke višji od deleža v tej dejavnosti zaposlenih moških. Ženske, zaposlene v trgovinski dejavnosti, so bile v povprečju tudi bolje izobražene od moških. Višješolsko ali visokošolsko izobrazbo je imelo 29 % žensk in 21 % moških. Zanimivo je tudi, da se je struktura zaposlenih v trgovinski dejavnosti glede na izobrazbo v zadnjih letih opazno spremenila: delež višješolsko in visokošolsko izobraženih se je od leta 2005 skoraj podvojil (s 13 odstotkov na 25 odstotkov), delež takih z osnovnošolsko in nižjo izobrazbo pa zmanjšal za približno polovico (z 9 odstotkov na 5 odstotkov).

Trgovina med najpogosteje registriranimi dejavnostmi

Trgovina je tudi ena izmed največkrat registriranih podjetniških dejavnosti na VEM točki Data. O tem smo pisali v prispevkih:

Registracija d. o. o. ali s. p. je na VEM točki Data enostavna, hitra in brezplačna. Preden pa vaše podjetje zaživi, vam priporočamo obisk dveh naših brezplačnih izobraževanj. Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo je priložnost, da svojo poslovno idejo preverite. Na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja pa boste spoznali sam postopek ustanovitve podjetja.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja