Go to Top

Slovenska start up podjetja z investicijami rušijo rekorde

Slovenska start up podjetja so v lanskem letu skupno prejela 114 milijonov evrov investicij, s čimer so podvojili rezultat iz leta 2014, pojasnjujejo na STA krog.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

A za akontacijo dohodnine, B za bruto znesek, C za cedularne obdavčite, D za davek na dodano vrednost. Preostalo poslovno abecedo vam povemo na seminarju.

Več informacij

Slovenska start up podjetja lani z največ investicijami

Ustanovitelji slovenskih start up podjetij so od leta 2006 do 2015 zbrali za skoraj 234 milijonov evrov investicij, polovico od tega so prejeli samo v letu 2015.

slovenska start up podjetjaKot pravijo na STA krog, največji delež pridobljenih investicij v lanskem letu (108,6 milijona evrov) predstavljajo investicije skladov tveganega kapitala. 1,6 milijona evrov so slovenska start up podjetja zbrala preko različnih platform z množičnim financiranjem.

O tem, kaj je množično financiranje, smo že pisali. Tukaj si lahko podrobneje preberete, kakšen način financiranje je množično financiranje. V prispevku Množično financiranje – tveganja in slabosti pa se lahko seznanite s prednostmi tovrstnega načina financiranja.

Dvakrat več transakcij kot leta 2014

K skupnemu znesku investicij so prispevale tudi investicije pospeševalnikov v višini 806 tisoč evrov. Slovenska start up podjetja so z investicijami t. i. poslovnih angelov pridobili 983 tisoč evrov, za 2,2 milijona evrov pa je bilo še državnih investicij. Kot pojasnjujejo na STA krog, je bilo skupno število transakcij 126, kar je skoraj dvakrat več kot v letu poprej.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Želite poslovati z normiranimi stroški, a niste prepričani, kakšne so vaše obveznosti v tem primeru? Na seminarju vas seznanimo z vsemi obveznostmi t. i. normiranega s. p. ter vam svetujemo, ali se vam splača imeti s. p. z normiranimi stroški glede na dejavnost, ki jo želite opravljati. Pridružite se nam!

Več informacij

Po podatkih STA krog, največ investicij (10,4 milijona evrov) prihaja prav iz Slovenije, sledijo ji Amerika in Kitajska.

Slovenska start up podjetja z operativnimi ovirami

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Da bi bilo investiranje kapitala v Sloveniji lažje, bi morala država odstraniti veliko operativnih ovir, so prepričani v organizacija Startaj.si. Kljub temu pa se zavedajo, da je start up sektor zanemarljiv v primerjavi s težavami, ki jih ima slovensko gospodarstvo in, da so trenutno zadovoljni s tem, da država veliko investira v ozaveščanje o start up podjetjih.

Problem predstavlja tudi industrija v Sloveniji, ki bi morala kupovati slovenska start up podjetja z inovacijami, kar pa se v Sloveniji ne dogaja.

O tem, kaj so start up podjetja smo že pisali. V prispevku Veste, kaj je start up podjetje? si preberite, zakaj lahko start up podjetjem rečemo tudi novoustanovljeno podjetje.

Vir: STA krog

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja