Go to Top

Regulirani poklici v arhitekturni in inženirski dejavnosti

Vlada je sprejela predlog novega Gradbenega zakona in Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Kako bomo po novem pridobivali gradbena in uporabna dovoljenja, smo že pisali v prispevku Gradbeni zakon v vladnem postopku. Drugače pa bodo urejeni tudi regulirani poklici v arhitekturni in inženirski dejavnosti.

Gradbeni zakon sicer ne bo več vseboval določil, ki se nanašajo na regulacijo poklicev in dejavnosti pooblaščenih arhitektov in inženirjev. To področje bo namreč urejal že omenjeni Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kako izbrati dejavnosti vašega podjetja?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Regulirani poklici po novem Zakonu o arhitekturni in inženirski dejavnosti

Zakon predvideva manjše število reguliranih poklicev kot veljavni zakon. Po novem bodo regulirani poklici na področju prostora le pooblaščeni arhitekt, inženir, krajinski arhitekt in prostorski načrtovalec.

Za vsakega od njih tudi podrobno opiše poklicne naloge, nazivi za posamezne regulirane poklice pa bi bili zaščiteni. Regulirani poklici v veljavnem Zakonu o graditvi objektov namreč niso urejeni na način, da bi se za vsakega od njih jasno opredelile njihove poklicne naloge in rezervirane dejavnosti.

Regulirani poklici so nejasno pomešani z opisom nalog in odgovornosti posameznih udeležencev pri graditvi objektov. V skladu z novo ureditvijo, ki je tudi jasnejša, bodo regulirani poklici tudi primerljivi z evropskimi ureditvami na tem področju.

Prijava na izobraževanje

Regulirani poklici

Predlagana regulacija dejavnosti je posledica analize pravnih ureditev držav članic EU in raziskave Zbornice za arhitekturo in prostor.

Raziskavi sta namreč pokazali, da je Slovenija ena redkih držav brez tovrstne regulacije in da večina lastnikov podjetij oziroma gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo z dejavnostjo, ki sodi v opis nalog pooblaščenih arhitektov in inženirjev, sploh nima licenc ali nima aktivnih licenc. Oziroma, da na trgu vlada kaotično stanje, ki omogoča posojanje žigov in zlorabo licenc, so pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor.

Če želite registrirati podjetje, to hitro in enostavno storite na DATI. In to brezplačno! Tudi arhitekturno projektiranje, geodezija in inženirstvo so lahko dejavnosti vašega podjetja. Veste, kako ustrezno izbrati dejavnosti iz SKD 2008?

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja