Go to Top

Realne plače lani nižje za 5 % – s plačo smo lahko kupili manj!

Realne plače v 2022 so pri nas (in tudi drugod po Evropi) padle. Nominalno so sicer plače bile višje, a je inflacija prinesla dražje vsakodnevne dobrine in storitve.  Tako lahko z navidezno višjimi plačami dejansko kupimo manj!

Preberite tudi – Izplačilo dohodnine 2022 – kdaj bo?

Realne plače, bruto plače in neto plače … kje smo v Sloveniji?

Podatki Sursa kažejo, da je povprečna plača 2022 bruto v Sloveniji znašala 2023,92 evra. Po teh izračunih je povprečna neto plača za 2022 znašala 1318,64 evra. Nominalno sta se tako bruto kot neto plača v primerjavi z letom 2021 zvišali za 2,8 % oz. 3,8 %. A če upoštevamo inflacijo, je slika drugačna! Bruto realne plače so tako v letu 2022 pri nas v povprečju nižje za 5,5 %, neto realne plače pa za 4,6 % v primerjavi z letom prej. Marsikdo tudi zaradi padca realnih plač išče dodaten zaslužek. Zato se pogosto odločijo, da bodo odprli popoldanski s.p. Če bi tudi vi želeli ustanoviti s.p., nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Kje so realne plače višje kljub inflaciji? Katera država je izjema?

Po raziskavi OECD, naj bi realne plače dejansko kljubovale inflaciji le v Švici. Nizek padec so beležili tudi v Belgiji in na Norveškem. Padec realne plače so v znesku pod odstotkom beležili tudi v Franciji. Realna plača v ZDA je prav tako padala. In sicer za približno dva odstotka. Padec so občutili vsi sloji ter po vseh sektorjih. Tudi v Nemčiji in Španiji so v tretjem četrtletju plače realno padle. V Nemčiji za štiri odstotke, v Španiji pa za pet. Največji padec realnih plač pa je utrpela Češka! Tam so namreč realne plače padle za dobrih osem odstotkov (8,3 %).

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Zakaj padajo realne plače različno po državah?

Razlog za tako velike razlike povprečne realne plače med državami je moč iskati na več koncih. Med najbolj izstopajočimi je seveda različna izpostavljenost visoki inflaciji med državami, kot tudi različne metode socialne zaščite, ki so jih vpeljale te države.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja